SEGRE

MONARQUIA CASA REIAL

Joan Carles I viu un polèmic 45è aniversari de la seua proclamació

Des dels Emirats Àrabs i amb tres investigacions judicials

Joan Carles I.

Joan Carles I.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 45è aniversari de la proclamació de Joan Carles com a rei es commemora avui, 22 de novembre, en una situació insòlita, amb el protagonista fora d’Espanya i amb un degoteig d’investigacions i notícies entorn dels seus presumptes negocis i comptes opacs que entelen el seu llegat.

Les Corts franquistes van ser testimonis, dos dies després de la mort de Franco el 20 de novembre del 1975, de la cerimònia de jurament del nou cap de l’Estat amb el qual es va obrir la porta a la Transició. La data clau del seu regnat va ser el 23-F i la seua actuació en contra del cop d’Estat. Va aparèixer llavors el terme joancarlista, en el qual s’incloïen republicans que donaven suport al monarca precisament per frenar l’intent d’aixecament militar. Però dècades després van arribar les polèmiques, com la famosa cacera d’elefants que el va portar a haver de demanar disculpes públiques.

Des de la seua abdicació s’han succeït

esdeveniments i notícies entorn del rei emèrit que han desembocat en l’obertura de tres investigacions per part de la Fiscalia del Tribunal Suprem.

La primera, sobre un compte a Suïssa atribuït a ell i el possible cobrament de comissions pel tren d’alta velocitat a la Meca, i la segona, relacionada amb l’ús de targetes opaques a un altre nom. S’hi ha sumat una última via d’investigació per un presumpte blanqueig de capitals després de rebre un informe de l’organisme públic encarregat de supervisar i prevenir aquest tipus de delictes.

Les indagacions prossegueixen amb el rei Joan Carles fora d’Espanya des del passat dia 3 d’agost després de viatjar cap als Emirats Àrabs Units.

tracking