SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez pràcticament s'assegura el Pressupost amb Esquerra i PNB

Rufián anuncia un preacord que inclou el final del control de la despesa a la Generalitat || Afirma que el pacte recull acabar amb el “paradís fiscal” de Madrid

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián.

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián.EUROPA PRESS/E. PARRA. POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Presupuestos Generals de l’Estat del 2021 enfilen la seua aprovació al Congrés dels Diputats amb els suports dels dos socis clau de l’Executiu, atès que el PNB va assegurar ahir el seu vot favorable i ERC va anunciar un preacord, després d’aconseguir totes dos formacions introduir-hi mesures econòmiques i territorials.

Minuts abans que la Comissió de Pressupostos del Congrés iniciés el debat de les més de 3.700 esmenes als comptes públics, el PNB anunciava que els donarà suport definitivament després d’haver-se acceptat més de la meitat de la 85 iniciatives registrades, entre aquestes noves inversions en investigació i desenvolupament i l’alienació dels terrenys de les casernes de Loyola, a Sant Sebastià. Unes mesures que se sumen a altres com la supressió de la pujada fiscal del dièsel, que ja havien entrat en la ponència del projecte de llei.

El PNB recolzarà els comptes després d’haver-se acceptat més de la meitat de les 85 iniciatives que va registrar

Al suport del PNB als comptes es va afegir el d’ERC, encara que va matisar que és un preacord, que haurà de ser ratificat pels seus òrgans interns.

El seu portaveu parlamentari, Gabriel Rufián, va assenyalar que s’ha aconseguit atès que s’avança en la negociació per suspendre els desnonaments sense alternativa habitacional. “Ha estat un punt importantíssim, crucial en aquesta negociació”, va puntualitzar entorn d’una futura mesura antidesnonaments que com a esmena va ser rebutjada en comissió.

Rufián va avançar els pactes amb el Govern central per ampliar la moratòria del pagament de cotitzacions dels autònoms fins al març del 2021 i per acabar amb el control financer que mantenia el ministeri d’Hisenda sobre la Generalitat a les partides de despesa.

A més, ERC ha negociat amb el Govern estatal la creació d’un comitè bilateral per a una reforma fiscal, un grup de treball específic per reformar l’impost a les grans fortunes i la liquidació per part del ministeri d’Educació a la Generalitat dels ajuts en beques i a l’estudi pendents des de l’any 2005. Rufián va assenyalar que el preacord inclou acabar amb el “paradís fiscal” de Madrid.

Amb els suports de PNB, ERC i EH Bildu, els comptes del 2021 tindrien garantida la seua aprovació.

Ciutadans de moment tampoc no s’ha desmarcat dels Pressupostos, encara que treballarà perquè “no es consumi” el preacord que el Govern central ha firmat amb ERC.

tracking