SEGRE

POLÍTICA JUDICATURA

El PP replica al ministre de Justícia i nega un pacte pel Poder Judicial

La falta d'acord de populars i PSOE es tradueix en un CGPJ que porta dos anys en funcions || Iglesias amenaça de reprendre la reforma de la qual desconfia la UE

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va protagonitzar ahir un esmorzar informatiu.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va protagonitzar ahir un esmorzar informatiu.MARTA FERNÁNDEZ / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que divendres compleix dos anys en funcions, segueix bloquejada davant l’aparentment impossible pacte entre el Govern central i el PP, que ahir va negar que existeixi un acord que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va donar per fet. Campo va assenyalar que “només falta fer públic” el pacte de renovació. “És poc allò que ens separa i molt el que ens uneix”, va assegurar amb un optimisme que el PP va deixar clar que no comparteix.

El líder dels populars, Pablo Casado, va culpar el president del Govern, Pedro Sánchez, del bloqueig en les negociacions, al considerar que el PSOE prefereix pactar amb Bildu o Esquerra Republicana. “Ha elegit socis”, va recalcar.

“No és veritat el que ha dit el ministre de Justícia”, va afegir la portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, que va recordar les condicions del seu partit per renovar l’òrgan de govern dels jutges: que Podem quedi fora de les negociacions i que s’avanci en la independència del poder judicial.

El ministre de Justícia va estimar que no és legítim vetar ningú com a vocal, perquè “no hi ha ningú amb carnet d’autenticitat”, i el líder de Podem i vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, va avisar: si el PP no vol que el seu partit estigui representat al CGPJ, “no quedarà més remei que canviar la llei” i rebaixar les majories parlamentàries exigides per escollir els vocals a través de la reforma que els socis de coalició van registrar al Congrés i que ara està aturada, a l’espera que els populars s’asseguessin a negociar.

El PSOE i Unides Podem van registrar a l’octubre al Congrés una polèmica proposició de llei amb aquest objectiu i, després que el Consell d’Europa i la Comissió Europea advertissin que vigilarien de prop la reforma per evitar una politització del Consell, Sánchez es va oferir a deixar-la en suspens per afavorir la negociació amb el Partit Popular. Però la proposta segueix al registre de la Cambra Baixa a l’espera de ser tramitada. “El que no podrà pretendre el PP és que no es renovi la cúpula del CGPJ, perquè nosaltres els semblem uns terribles bolxevics”, va assenyalar.

tracking