SEGRE

TRIBUNALS PROCÉS

El Suprem revoca el tercer grau als nou presos per l'1-O al considerar-lo “prematur”

El Tribunal també els denega l'aplicació de l'article 100.2, que els permetia sortir a treballar o fer voluntariat || Els condemnats titllen la decisió d'una “revenja previsible” per part de l'Estat

Dolors Bassa i Carme Forcadell van tornar ahir a la presó després de la interlocutòria del Suprem.

Dolors Bassa i Carme Forcadell van tornar ahir a la presó després de la interlocutòria del Suprem.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va anul·lar ahir el tercer grau concedit per la Generalitat als nou presos del procés al considerar-lo “prematur”. La decisió va afectar especialment l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa, que mantenien el tercer grau a l’espera de la decisió final del Suprem, i que van tornar a ingressar a la presó envoltades de centenars de persones que es van congregar per mostrar-los suport. Per la seua part els set interns a Lledoners ja el tenien suspès cautelarment i ara el tenen anul·lat per complet.

Els magistrats també els van denegar l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari, que els permetia sortir a treballar o fer voluntariat, per la seua “falta de connexió” amb un procés de reinserció.

Les dos, que eren les úniques dels nou que mantenien el tercer grau, van tornar ahir a la presó

El Tribunal veu un intent de la Generalitat de donar als líders independentistes un “tracte privilegiat”

En les nou interlocutòries, que han tardat més d’una setmana a resoldre, la Sala destaca que cal que transcorri un període de temps més gran per avaluar adequadament l’evolució de l’intern i el tractament penitenciari, més quan es tracta de condemnes elevades (de nou a tretze anys de presó) de les quals cap n’ha complert la meitat, i la majoria (excepte Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Joaquim Forn) ni tan sols una quarta part. En aquest sentit apunta que la concessió del tercer grau a un intern que no hagi complert la quarta part de la condemna és excepcional i exigeix “una justificació reforçada”.

Per això, la Sala arremet durament contra l’administració penitenciària catalana per, d’alguna manera, invalidar la condemna imposada pel Suprem. “No pot distanciar-se dels principis i garanties que informen de l’execució de les penes imposades pels tribunals”, perquè “el seu acatament de la legalitat no ha de fer-se dependre del seu grau d’identificació o desacord amb l’argumentació jurídica” de la condemna, assevera. En aquest sentit, destaca que “no poden buidar la resposta penal proclamada per un tribunal de justícia, ni sotmetre la seua sentència a una relectura que disfressa un tractament penitenciari privilegiat i improcedent”.

D’altra banda, la Sala insisteix a aclarir que cap dels presos ha estat condemnat per les seues idees. Els nou reclusos, que ja tenien clara quina seria la decisió, van coincidir a considerar una “revenja” de l’Estat la decisió de l’Alt Tribunal, del que van destacar que no “li importa la justícia”.

Així mateix Carme Forcadell i Dolors Bassa van lamentar haver conegut la interlocutòria per la premsa.

Dolors Bassa i Carme Forcadell van tornar ahir a la presó després de la interlocutòria del Suprem.

Dolors Bassa i Carme Forcadell van tornar ahir a la presó després de la interlocutòria del Suprem.ACN

tracking