SEGRE

SUCCESSOS TRAGÈDIA

Almenys tres morts i vint-i-tres ferits en l'incendi de la nau okupada a Badalona

Més d'un centenar d'immigrants han viscut durant anys en aquesta antiga instal·lació industrial || El succés evidencia la “greu crisi d'habitatge” que hi ha a Catalunya, segons critiquen diverses entitats

Els Bombers van recuperar a través de les finestres els cadàvers dels morts dins de la nau.

Els Bombers van recuperar a través de les finestres els cadàvers dels morts dins de la nau.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’incendi que es va desencadenar la nit de dimecres en una nau okupada de Badalona va deixar almenys tres morts i 23 ferits, quatre dels quals greus i tres de crítics, entre el centenar d’immigrants que des de fa anys s’arreceraven en aquest recinte industrial abandonat que havien habilitat com a habitatge.

Malgrat que l’incendi es va donar per controlat durant el matí d’ahir, els Bombers no van poder accedir a l’edifici ja que l’estructura va quedar molt deteriorada i amb un alt risc d’enfonsament, la qual cosa va provocar quatre col·lapses, els últims dels quals van estar a punt de sepultar els bombers. La inspecció de l’interior es va fer a través de drons i gossos de la unitat canina dels Mossos d’Esquadra. Després d’aixecar el dispositiu d’emergència els Bombers van donar pràcticament per descartat que entre la runa hi puguin haver amagats més cossos.

Veïns i consistori van denunciar que els okupes provocaven problemes de convivència

Les dificultats per inspeccionar la nau també van impedir plantejar una hipòtesi sobre les causes de l’incendi, encara que alguns dels ocupants van explicar que es va originar al caure una espelma i, després, el foc va créixer amb tal virulència que va fer inútils els intents d’apagar-lo.

Segons va detallar el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, el foc va prendre a la part anterior de la nau i, per l’efecte xemeneia, va ascendir per una escala interior cap a la part posterior, on molts dels ocupants de l’edifici van córrer per fugir per les finestres, situades a 9 metres d’altura.

Està previst que l’ajuntament comenci avui mateix a demolir l’edifici.

Condicions precàries

Aquesta tragèdia va destapar les precàries condicions en què malvivien més d’un centenar d’immigrants, la majoria sense papers, que sobrevivien recollint ferralla i que ocupaven la nau des de fa almenys una dècada, ja que, segons va assenyalar l’alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, el propietari “passa olímpicament de la finca”, per la qual cosa se li va obrir un expedient i, a més, no ha denunciat l’ocupació en 15 anys. Albiol també va assenyalar que unes 60 persones, les que van poder censar, es van escapar de l’incendi, 15 de les quals van acceptar l’ajuda dels serveis socials. Amb tot, diverses víctimes van assenyalar que molta gent va fugir per por de represàlies a l’estar en situació irregular. Per la seua part, els veïns propers a la nau van denunciar que en els últims anys la situació amb els okupes s’havia tornat insostenible a causa de les seues conducta agressives. De fet, minuts abans de succés, havia conclòs un operatiu policial a l’entorn motivat pels problemes de convivència que generaven algunes persones que vivien allà.

D’altra banda, organitzacions com SOS Racisme van criticar que l’incendi es va produir com a conseqüència del “racisme institucional” que exerceixen l’ajuntament, el Govern i l’Estat. Així mateix la taula del Tercer Sector va avisar que això demostra que a Catalunya hi ha una “greu crisi d’habitatge” que obliga els més vulnerables a “habitar infrahabitatges”. Per això, diverses plataformes socials van convocar una manifestació en la qual van participar alguns dels supervivents de l’incendi, per exigir el dret a tenir una “vida digna”.

Badalona va decretar tres dies de dol i el Govern un.

Aragonès afirma que els afectats pel foc seran resituats La conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies transferirà a l’ajuntament de Badalona aquest any 750.000 euros addicionals per a polítiques d’habitatge per a sensesostre a la ciutat. Aquesta partida està dirigida a la resposta d’acollida immediata a les persones que vivien a la nau industrial calcinada, i a treballar per disposar de més places per a persones sense llar. Així mateix, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar que els afectats pel foc seran ressituats i “tindran els serveis socials i d’habitatge a la seua disposició”. Així mateix el Govern central es va oferir a cooperar per solucionar com més aviat millor aquest “greu incident”.

Els Bombers van recuperar a través de les finestres els cadàvers dels morts dins de la nau.

Els Bombers van recuperar a través de les finestres els cadàvers dels morts dins de la nau.ACN

Els Bombers van recuperar a través de les finestres els cadàvers dels morts dins de la nau.

Els Bombers van recuperar a través de les finestres els cadàvers dels morts dins de la nau.ACN

tracking