SEGRE

ELECCIONS PARTITS

La legislatura s'acaba i els partits ja miren al 14-F, amb ERC de favorita

Segons el CIS, que situa el PSC com a segon || Aragonès convoca els comicis i Solé demanarà a Salut que es vacunin les persones que estiguin a les meses electorals

Imatge d’arxiu d’una sessió del Parlament.

Imatge d’arxiu d’una sessió del Parlament.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La XII legislatura catalana es va acabar ahir després que el president del Parlament, Roger Torrent, constatés que no s’ha presentat cap candidat a la investidura com a president de la Generalitat. Així ho va notificar al vicepresident, Pere Aragonès, que va assumir algunes de les atribucions de la presidència després de la inhabilitació per desobediència de Quim Torra a començaments de tardor. El mateix Aragonès va firmar el decret que dissol la Cambra catalana i va oficialitzar la convocatòria d’eleccions per al 14 de febrer.

Parteix com a favorit en aquests comicis el partit al qual el dos pertanyen, ERC, que, segons el CIS publicat ahir, obtindria el 19,4% dels sufragis. Són, tanmateix, quatre punts menys que en l’enquesta del novembre. A diferència del que apunta el CEO català, el CIS dona com a segona força el PSC, que aconseguiria el 16,4% dels suports, nou dècimes menys que al novembre. JxCat seria l’opció de l’11,3% dels ciutadans. Els comuns tindrien el suport del 8,6% dels catalans, mentre que Cs, del 8,2%. Els populars aconseguirien avançar fins al 3,8%, mentre que la ultradreta i el PDeCAT desperten la simpatia de l’1,6% dels enquestats cada un.

Tot i així, el 17,3% encara no ha decidit el sentit del seu vot, i un 8,2% ja sap que no anirà votar. Amb tot, el 20,4% dels catalans creu que ERC és el partit més capacitat per dirigir la Generalitat. També Oriol Junqueras és el líder més ben valorat, amb un 17,7% de simpaties entre els enquestats pel CIS. Tot i així, encara hi ha molts dubtes sobre com es faran aquestes eleccions excepcionals a causa de la Covid. En aquest sentit, la reunió de la taula de partits que es va celebrar ahir al Parlament va arribar a l’acord que els comicis només s’ajornaran en cas que el 14 de febrer hi hagi una “activitat social molt restringida o un confinament total” de la població.

A més, també es van marcar com a data límit per decidir si hi ha eleccions o no el 15 de gener vinent, tal com ja es va apuntar fa unes setmanes. D’altra banda, el conseller d’Acció Exterior, el lleidatà Bernat Solé, sol·licitarà al departament de Salut que, “en la mesura que sigui possible i segons el criteri” de la conselleria d’Alba Vergés, les persones que siguin designades per formar part de les meses electorals tinguin prioritat en la vacunació.

tracking