SEGRE

ESNOTICIA

Brussel·les autoritza l'ús de la vacuna desenvolupada per Moderna

Aquest fàrmac començarà a distribuir-se com a molt aviat la setmana que ve || S'usarà en els plans que es van iniciar el 27 de desembre amb les dosis de Pfizer

Sanitàries preparen dosis de vacuna per ser inoculades.

Sanitàries preparen dosis de vacuna per ser inoculades.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va atorgar ahir una llicència condicional a farmacèutica nord-americana Moderna per a l’ús als països de la UE de la seua vacuna contra la Covid-19. Aquesta decisió va arribar tan sols unes hores després que l’Agència Europea del Medicament (EMA) donés llum verda a la utilització del fàrmac en una reunió extraordinària al considerar que era eficaç i segura per a majors de 18 anys.

Està previst que entre la setmana que ve o la següent aquest segon tractament comenci a distribuir-se entre els països comunitaris, on els plans de vacunació van arrancar el passat 27 de desembre amb el vistiplau de l’EMA al fàrmac desenvolupat per Pfizer-BioNTech.

La vacuna de Moderna pot conservar-se en congeladors normals, cosa que en facilita la distribució

Aquesta vacuna, que ha demostrat tenir un 94% d’eficàcia, s’administra en dos injeccions, amb 28 dies de diferència entre la primera i la segona.

A més es pot conservar a menys vint graus, de forma que es pot mantenir en congeladors convencionals i no en ultracongeladors especials com exigeix la de Pfizer, la qual cosa facilita també la logística i l’administració.

Per contra cada dosi de la vacuna de Moderna té un preu una mica més elevat que el de Pfizer, ja que mentre que la primera costa 14,68 euros (més de 29 euros el tractament), la segona es queda en els 12 euros (24 el tractament).

D’altra banda, els efectes secundaris més comuns detectats durant els seus assajos clínics, realitzats a més de 30.000 persones, van ser generalment lleus o moderats, i van millorar uns dies després de la vacunació, segons va assegurar l’Agència Europea de Medicaments.

La Comissió Europea va firmar amb Moderna un contracte que permetrà la distribució de fins a 160 milions de dosis de la seua vacuna entre el primer i el tercer trimestre d’aquest 2021. D’aquestes a Espanya li correspon 16 milions de dosis.

Això suposa que la UE compta ja amb 460 milions de dosis aprovades per a la seua comercialització, una xifra que podria augmentar si l’EMA aprova els profilàctics d’altres laboratoris amb què Brussel·les ha firmat contractes de compra en els últims mesos.

Un residencia de Madrid vacuna familiars dels treballadors ? La Comunitat de Madrid investiga el cas de la residència de gent gran Valdesur, situada a la localitat de Valdemoro, que va vacunar altres persones, i no només treballadors i usuaris. El diario.es va revelar que aquesta residència, un dels primers centres a què Madrid va enviar dosis de la vacuna contra la Covid-19, estava “desviant vacunes del pla establert pel Govern regional per proporcionar-les a familiars dels seus treballadors”. Davant de l’acusació, el centre va assegurar que havia vacunat adequadament tots els seus residents i treballadors i va reconèixer que “amb l’únic ànim d’aprofitar el 100% de les dosis rebudes” també es va vacunar “diversos sacerdots” que assisteixen periòdicament a la residència, “voluntaris” que estan en contacte amb la gent gran i “alguns avis de risc familiars d’alguns empleats”. El Govern regional va assegurar que prendrà les mesures pertinents contra aquesta irregularitat.

tracking