SEGRE

CORONAVIRUS

Un nou brot de Covid a la Xina, el més gran des de març

Les autoritats xineses redoblen els seus esforços per contenir els rebrots que fuetegen tres províncies nord-orientals del país, on s’han aïllat almenys onze zones pels contagis dels últims dies i es realitzen test massius entre la població en un intent pe

Un nou brot de Covid a la Xina, el més gran des de març

Un nou brot de Covid a la Xina, el més gran des de marçE FE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats xineses redoblen els seus esforços per contenir els rebrots que fuetegen tres províncies nord-orientals del país, on s’han aïllat almenys onze zones pels contagis dels últims dies i es realitzen test massius entre la població en un intent per frenar la corba de casos.

La Comissió Nacional de Sanitat del país va informar aquest dimarts de 118 nous casos de covid-19, dels quals 106 van ser per contagi local. Es van detectar a les províncies de Jilin (43), Hebei (35) i Heilongjiang (27), totes al nord-est del país, mentre que a la capital, Pequín, es va registrar un cas.

Així, el nombre total d’encomanats actius a la Xina continental queda a 1.387, dels quals 61 es troben greus.

A més, les autoritats sanitàries també van informar de la detecció de 91 infeccions asimptomàtiques, encara que Pequín no les inclou com a casos confirmats llevat que manifestin símptomes.

Preocupa la situació a Jilin, on un supercontagiador ha causat més d’un centenar de contagis i provocat el tancament de les ciutats de Gongzhuling i Tonghua, que estan fent proves a tots els seus residents.

Segons la premsa local, aquesta última ciutat, de 2,3 milions de residents, realitzarà una segona ronda de test d’àcid nucleic a partir de demà, dimecres, després de comptabilitzar avui 34 casos confirmats i 23 d’asimptomàtics.

El supercontagiador, un home de 45 anys que va participar en una promoció de mercat relacionada amb el sector de la salut, va viatjar a tres ciutats de Jilin des de la veïna Heilongjiang i va impartir allà quatre conferències en dos clubs de salut.

En total va causar 102 contagis directes i indirectes, inclosos 79 persones que van assistir a les xarrades i 23 dels seus contactes propers, segons el diari oficial Global Times.

Quant a Heilongjiang, el rebrot deslligat al seu comtat de Wangkui ha provocat un total de 243 infeccions asimptomàtiques i 145 casos confirmats des que es detectés el primer contagi el 9 de gener, segons les autoritats provincials de salut.

Setze funcionaris han estat considerats responsables pel brot a la ciutat de Suihua en aquesta província, entre qui es troben el subdirector del comtat de Wangkui i el cap del departament de control de malalties.

HEBEI ACABA DE CONSTRUIR UN MEGACENTRE DE CONFINAMENT

Mentrestant, a Hebei, que en total ha confirmat 822 contagis des del 2 de gener, s’espera que avui acabi la construcció un megacentre d’"observació mèdica" a prop de la capital, Shijiazhuang, que s’utilitzarà per aïllar aquelles persones a qui les autoritats considerin que han de guardar quarantena, principalment contactes propers als casos confirmats.

Tots els residents de la ciutat han de quedar-se a casa i tots els serveis del transport públic estan suspesos. En resposta, més de 20.000 treballadors socials i 40.000 voluntaris s’han ofert per ajudar en les tasques de desinfecció, transport i logística de la ciutat, va informar la cadena estatal CCTV.

No obstant això, diversos residents s’han queixat que no tenen accés a serveis mèdics o que es van quedar encallats per la suspensió del transport públic -a més, alguns estudiants no han pogut entrar als campus de les universitats-, segons el diari independent South China Morning Post, situació que recorda a la viscuda fa ara just un any a la ciutat de Wuhan, on van començar a registrar-se els primers casos de covid.

"Les autoritats de Shijiazhuang sembla que no han après de l’experiència de Wuhan", assegura un article publicat a la xarxa social Weibo, equivalent a Twitter, que va ser reexpedit 165.000 vegades abans de ser eliminat, cita aquest diari.

D’altra banda, equips mèdics de tot el país han arribat a Hebei en els últims dies per realitzar estudis epidemiològics i per tractar pacients a Shijiazhuang i Xingtai, les ciutats de la província més afectades pel rebrot.

Mentrestant, el govern de Langfang, una altra de les ciutats afectades a Hebei, va anunciar el dimarts que la ciutat pot tornar a la normalitat després d’haver romàs segellada una setmana a excepció del comtat de Gu'an, que continuarà en quarantena fins el proper 25 de gener.

Les autoritats vigilen especialment la situació als pobles d’aquestes províncies en vigílies del període vacacional per l’Any Nou lunar, que el 2021 cau entre l’11 i el 17 de febrer, moment en què centenars de milions d’immigrants urbans viatgen als seus llocs d’origen.

NOUS CONTAGIS A PEQUÍN

Entretant, les autoritats municipals pequineses han informat avui d’un contagi local al districte de la capital de Daxing -on es troba el nou aeroport de la ciutat, inaugurat el setembre de 2019- i un cas asimptomàtic.

A aquests casos en cal sumar uns altres dos de detectats dilluns al mateix districte.

Un dels casos detectats a Daxing és un empleat d’un mitjà de comunicació local i no guardaria relació amb el brot anteriorment registrat al districte de Shunyi, la qual cosa, segons el diari Global Times, podria desembocar en una nova ronda de test massius a la ciutat, en la que viuen uns 20 milions de persones.

De moment s’han fet proves a 470.000 persones a Daxing, segons l’agència estatal Xinhua, i es preveuen completar fins 522.000 al subdistricte de Tiangongyuan, on es van registrar aquests casos.

Quatre comunitats residencials han estat aïllades avui en aquest districte de la capital xinesa.

Un nou brot de Covid a la Xina, el més gran des de març

Un nou brot de Covid a la Xina, el més gran des de marçE FE

Un nou brot de Covid a la Xina, el més gran des de març

Un nou brot de Covid a la Xina, el més gran des de marçE FE

tracking