SEGRE

BARÒMETRE 14-F

El CIS de Tezanos dona guanyador Illa davant d'ERC a les eleccions

Els socialistes aconseguirien obtenir entre 30 i 35 escons i els republicans 31-33 || Les forces independentistes podrien perdre la majoria al Parlament

El ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa.

El ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa.ALEIX FREIXAS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC, amb Salvador Illa com a candidat, podria aconseguir entre 30 i 35 escons a les eleccions al Parlament de Catalunya, previstes de manera cautelar per al proper 14 de febrer, amb el 23,9% dels vots, i superant ERC, que es quedaria amb entre 31 i 33 parlamentaris i el 20,6% de les paperetes. Així ho desprèn l’enquesta preelectoral sobre les eleccions catalanes publicada ahir pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que dirigeix José Félix Tezanos, i que situa JxCat com a tercera força política amb una estimació del 12,5% dels vots i entre 20 i 27 escons.

Darrere quedaria Ciutadans, que passaria de ser la primera força política (va guanyar les eleccions de 2017) a quedar-se amb la quarta plaça amb entre 13 i 15 diputats. En Comú Podem obtindria entre 9 i 12 escons, la CUP entre 8 i 11 i el PP 7, encara que aquest últim podria ser superat pel grup ultradretà Vox, que irrompria a la Cambra catalana amb entre 6 i 10 representants. El PDeCAT, després de la seua separació de JxCat i presentar-se per separat, es quedaria fora del Parlament amb una estimació de vot de tot just el 0,7%.

Tenint en compte aquestes estimacions i comparant-les amb els resultats electorals dels comicis del 2017, l’enquesta de Tezanos augura una forta pujada dels socialistes, que compten actualment amb 17 representants. Per la seua part, ERC es quedaria pràcticament igual i JxCat patiria un retrocés important al baixar dels 34 als 20-27 escons. La baixada més forta, tanmateix, seria la de Cs, que va guanyar les eleccions amb 36 escons i que ara es quedaria amb entre 13 i 15. Els comuns podrien obtenir fins a 3 diputats més dels 8 amb els quals compta ara i la CUP doblaria resultats.

Així doncs, segons aquestes estimacions, les formacions independentistes (ERC, JxCat i la CUP) no tindrien assegurada la majoria absoluta, fixada en 68 escons, ja que obtindrien 59 diputats en l’estimació més baixa. Tanmateix, en la predicció més alta, assoliria els 71, la majoria. D’altra banda, hi podria haver una majoria alternativa amb ERC i PSC, que en la forquilla més alta aconseguiria una majoria absoluta, encara que tant republicans com socialistes ja han rebutjat aquesta opció.

El pronòstic també reflecteix que les forces independentistes es quedarien lluny de l’objectiu d’aconseguir el 50% dels sufragis i se situarien amb un 39,8% de l’estimació de vot.

El fet que aquest últim CIS, realitzat entre el 2 i el 15 de gener, hagi augurat una victòria socialista a Catalunya va provocar les crítiques de diversos partits, que van posar en dubte la seua fiabilitat. El president del Partit Popular, Pablo Casado, va acusar el president de la institució, José Félix Tezanos, de “moure estats d’ànim” de cara als comicis catalans. Per la seua part la candidata del PDeCAT a la Presidència de la Generalitat, Àngels Chacón, va acusar el centre d’haver “cuinat la gran projecció de Salvador Illa” i va carregar contra els socialistes pel seu afany de celebrar les eleccions “com més aviat millor”.

Els republicans guanyarien a Lleida, amb JxCat segon ERC seria el vencedor de les eleccions a la província de Lleida amb 5 escons i un 10,8% dels vots, davant de JxCat que es quedaria amb entre 3 i 4 i el 8,4% dels sufragis, i el PSC que seria la tercera força política amb entre 2 i 3 representants. Per la seua part, segons el CIS, Cs, Partit Popular i la CUP n’obtindrien un cada un, mentre que En Comú Podem i Vox oscil·larien entre 1 representant o quedar-se fora.

tracking