SEGRE

TRIBUNALS INDEPENDÈNCIA

El Constitucional recolzarà que el Suprem jutgés la cúpula de l'1-O

Els magistrats es decanten per avalar la competència de l'alt tribunal per resoldre aquesta causa || Serà el primer recurs que resolguin contra la sentència del procés

El Constitucional resoldrà aquesta setmana el primer recurs contra la sentència de l’1-O, el de Borràs.

El Constitucional resoldrà aquesta setmana el primer recurs contra la sentència de l’1-O, el de Borràs.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional confirmarà la competència del Suprem per investigar, jutjar i sentenciar la cúpula del procés per la seua participació en el referèndum de l’1-O. Així ho van avançar ahir fonts jurídiques, que van afirmar que els magistrats del tribunal de garanties decidiran aquesta setmana el primer dels recursos contra la sentència del Suprem, i rebutjaran la tesi defensada per la recurrent, en aquest cas Meritxell Borràs, que va ser consellera de Governació al Govern de Carles Puigdemont. Tal com ja es va avançar fa unes setmanes, els magistrats començaran resolent els recursos contra la sentència presentats pels líders independentistes que no van ser condemnats a presó, per després ocupar-se dels formulats pels nou dirigents que es troben entre reixes, alguns des de fa gairebé tres anys i mig, en diverses presons de Catalunya.

Així les coses, el ponent de la sentència, el magistrat Cándido Conde-Pumpido, que també va ser fiscal general de l’Estat durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, defensarà aquesta setmana al ple del Constitucional que el Suprem era el tribunal competent per entendre de la causa de l’1-O perquè els líders independentistes van començar sent acusats per rebel·lió i aquest, al seu entendre, és un delicte que afecta tot l’Estat, amb independència del lloc en el qual es produeixi. Aquesta visió serà previsiblement compartida pel ple del tribunal de garanties, van asseverar fonts jurídiques. D’aquesta manera, el Constitucional descartarà que el tribunal competent fos el Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com reclamaven els independentistes, al concloure que l’àmbit de la rebel·lió transcendia el territori català i afectava el conjunt de l’Estat espanyol.

El TC afirma que el Suprem era el tribunal competent perquè l’1-O va afectar tot l’Estat

Partint d’aquesta argumentació, els magistrats s’oposaran a la tesi defensada pel Tribunal d’Apel·lació belga que, fa uns dies, va rebutjar l’extradició a Espanya de Lluís Puig, conseller de Cultura amb Puigdemont, adduint precisament a la falta de competència del Suprem per investigar la causa. La decisió de la Justícia belga ha servit de suport per a les defenses de l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez i de Jordi Turull i Josep Rull, consellers amb Puigdemont, que van sol·licitar la immediata posada en llibertat en vista de la no-extradició de Puig. Amb tot, els recursos dels tres i de la resta d’empresonats encara tardaran mesos a ser resolts.

tracking