SEGRE

ESNOTICIA

Brussel·les autoritza la vacuna d'AstraZeneca, la tercera ja a la UE

L'EMA en recomana l'administració només a majors de divuit anys || La Unió Europea té reservades tres-cents milions de dosis amb opció a cent milions més

Detall d’un vial de la vacuna d’AstraZeneca i Oxford.

Detall d’un vial de la vacuna d’AstraZeneca i Oxford.EFE/EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va autoritzar ahir la comercialització a tota la UE de la vacuna desenvolupada per AstraZeneca i la Universitat d’Oxford, que hores abans havia rebut el vistiplau tècnic de part de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Tanmateix, aquesta agència només en recomana l’administració a persones majors de divuit anys, al considerar que no hi ha evidències de la seua eficàcia per sota d’aquesta edat. També en recomana l’ús en majors de 65, encara que Alemanya no ho recomana.

Després d’aconseguir la llicència, la d’AstraZeneca és la tercera vacuna de la Covid-19 que s’autoritza per a tots els països de la UE des que va començar la pandèmia, sumant-se a la de Pfizer/BioNTech i Moderna. Com les anteriors, aquest antídot, que va demostrar una eficàcia del voltant del 60% en els assajos clínics analitzats, s’haurà d’administrar en dos dosis estàndard, i la segona injecció haurà de posar-se entre 4 i 12 setmanes després de la primera.

Cada dosi té un preu de 2,90 euros, com ja va revelar fa unes setmanes una funcionària belga

La UE es va reservar l’accés a 300 milions de dosis de la vacuna d’AstraZeneca i Oxford (i la possibilitat d’adquirir-ne 100 milions més), però la farmacèutica va anunciar la setmana passada que només podria entregar un quart de les dosis promeses per al primer trimestre per problemes de producció. “Esperem que la companyia subministri els 400 milions de dosis com vam acordar. Continuarem fent tot el que puguem per garantir vacunes per als europeus i els nostres veïns i socis del món”, va escriure a Twitter la cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

L’efectivitat de la vacuna de Johnson & Johnson és menor a l’anunciada en el cas de les de Pfizer/BionTech i Moderna, que superaven el 90 per cent. Tanmateix, a diferència d’aquestes dos, amb la de Johnson&Johnson només s’administra una dosi. Segons els resultats de l’assaig, la vacuna té una efectivitat del 85%, ja que evita els casos més greus de la malaltia.

tracking