SEGRE

ELECCIONES

Sánchez aposta per un Govern progressista liderat pel PSC i comuns, però sense Junts

Encara que des de la Moncloa, en privat, donen per fet que el president serà Pere Aragonès || Rufián recorda que Esquerra busca un pacte amb els de Jéssica Albiach i la CUP per a un Executiu d'esquerres

El president del Govern, Pedro Sánchez, conversant amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, al Congrés amb Carmen Calvo.

El president del Govern, Pedro Sánchez, conversant amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, al Congrés amb Carmen Calvo.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, va apostar ahir en una intervenció al Congrés perquè a Catalunya es constitueixi un Govern progressista liderat pel PSC i En Comú Podem perquè, segons el seu parer, això va ser el que van demanar els catalans a les urnes el 14-F passat. Unes declaracions que contrasten amb les que fan en privat fonts de la Moncloa, que donen per fet que qui acabarà liderant el Govern serà el republicà Pere Aragonès i no Salvador Illa. Amb tot, defensen que l’exministre de Sanitat es presenti a la investidura per deixar palès, diuen, que una altra majoria és possible a Catalunya.

Per a Sánchez, el resultat electoral, que va fer als socialistes guanyadors, posa en evidència que “s’obre pas” la demanda de “retrobament i no confrontació”, de “diàleg dins de la legalitat democràtica” i del final del “bloqueig” a què s’ha sotmès en els últims anys Catalunya amb el govern “fallit” de Junts i ERC. En la que va ser la seua primera valoració pública dels resultats dels comicis catalans, també va assegurar que en aquest nou Executiu no tenen cabuda partits com JxCat, a qui va retreure les “expressions d’odi i xenofòbia” proferides per alguns dels seus candidats i que, segons Sánchez, “no queden gaire lluny” de les que habitualment fa Vox.

Sánchez equipara el discurs d’“odi i xenofòbia” de Vox amb el d’alguns membres de Junts

Així doncs, el debat sobre la moció presentada per ERC per pactar un referèndum a Catalunya, una iniciativa que es vota avui al Congrés i que no tirarà endavant ja que només rebrà el suport dels republicans, JxCat, PDeCAT, CUP, PNB i Bildu, va derivar en un intercanvi de retrets entre formacions pels pactes postelectorals que puguin sorgir a Catalunya. En aquest sentit, durant la seua intervenció el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va recordar a l’Executiu espanyol que els independentistes van guanyar els comicis amb el lideratge dels republicans, la intenció dels quals és aglutinar totes les forces d’esquerra “independentistes, sobiranistes i autodeterministes”, fent una clara al·lusió a la CUP i als comuns.

.

Així mateix durant el seu discurs Rufián també va enviar un dur missatge a JxCat. “Intentem-ho i fem que les esquerres predominin d’una vegada per sempre en un front ampli al Govern de la Generalitat i que deixin de marcar-nos el ritme aquells que havien guanyat tant que pensaven que el país era seu”, va dir, en velada referència a Junts, abans de subratllar que ERC s’ha de “creure” que la seua estratègia dins de l’independentisme s’ha “consolidat” i que no són “els criats de ningú”.

De la mateixa manera, el republicà va instar els socialistes a deixar-se de “xivarri” i a triar entre la repressió via Fiscalia o la taula de diàleg. “Senyories de l’oposició al Parlament, vostès no desapareixeran, nosaltres tampoc, fem política”, va concloure el republicà. Finalment, durant la seua intervenció també hi va haver retrets a Podem per no donar suport a la iniciativa de pactar un referèndum d’autodeterminació.

“El seu model de país va perdre i el de les forces independentistes va guanyar”, va subratllar, retraient a Sánchez que els partits independentistes van sumar més del 50% dels vots diumenge. “El mandat del país és clar i rotund i està a les mans de les forces independentistes fer-ho realitat”, va indicar, donant per fet que els partits independentistes es posaran d’acord “per responsabilitat”.

A més, la nova portaveu de Junts va posar èmfasi que “el conflicte entre Catalunya i Espanya és un conflicte internacional”, va al·ludir al “baix nivell del prestigi de la democràcia” espanyola i va demanar la llibertat dels “presos polítics”, el “retorn dels exiliats” i l’excarceració del raper Pablo Hasél (més informació a la pàgina 8).

En resposta a aquestes proclames, el president del Govern espanyol va optar per equiparar el discurs d’“odi i xenofòbia” de Vox amb el d’alguns “destacats membres de la candidatura de Junts”. “Això s’ho han de fer mirar”, va rematar.

En un altre ordre de coses, Esquerra Republicana, Junts, el PDeCAT i la CUP no pensen acudir dimarts a l’acte que organitzarà el Congrés dels Diputats pel 40è aniversari del fracàs de l’intent colpista del 23 de febrer del 1981, al qual la Cambra ha convidat el rei Felip VI.

Junts per Catalunya dona per fet un Govern independentista amb ERC

Míriam Nogueras, que substituirà com a portaveu de Junts per Catalunya al Congrés Laura Borràs, va replicar a Pedro Sánchez que una cosa són els seus desitjos sobre quin serà la conformació del pròxim Govern i una altra la realitat. Nogueras va dir que hi haurà un govern independentista perquè els catalans van votar diumenge “no a l’espoli, la repressió i no a girar full” i va recordar l’empat tècnic amb Esquerra.

tracking