SEGRE

PROCÉS INDEPENDENTISTA

L'informe de l'Europarlament demana deixar sense immunitat Puigdemont, Comín i Ponsatí

En cas de ser aprovat en comissió i després al ple, es reobriria el cas de l'euroordre a Bèlgica

Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, el 14 de gener passat al Parlament Europeu.

Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, el 14 de gener passat al Parlament Europeu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe per a la Comissió d’Assumptes Jurídics del Parlament Europeu (PE) recomanarà la setmana vinent aixecar la immunitat parlamentària dels eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí en el procés del suplicatori sol·licitat per la Justícia espanyola a començaments de l’any passat.

Segons van confirmar ahir fonts parlamentàries, aquesta és la proposta que recolliran els informes sobre la immunitat dels tres eurodiputats, que es presentaran per primera vegada dilluns vinent davant de la Comissió d’Assumptes Jurídics i es votaran dimarts que ve en aquesta mateixa instància.

D’acord amb les mateixes fonts, l’informe assenyala que els fets pels quals Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí són processats van tenir lloc abans que es convertissin en eurodiputats i que no estan vinculades al seu exercici com a membres del Parlament Europeu, condicions necessàries perquè l’Eurocambra denegui una petició de l’aixecament d’immunitat.

En aquest sentit, la normativa de l’Eurocambra dels suplicatoris preveu que només puguin ser rebutjats si la comissió d’Assumptes Jurídics de l’Europarlament determina que el país d’origen (en aquest cas l’Estat espanyol) els està processant per opinions o vots emesos com a eurodiputats o si la finalitat real del judici és soscavar la seua activitat política o la de l’Eurocambra.

Aquests casos es debatran el dilluns 22 de febrer per la comissió d’Assumptes Jurídics, amb la presentació de l’informe, elaborat pel conservador búlgar Angel Dzhambazki, i la votació es preveu que es dugui a terme el mateix dimarts a la tarda.

En cas de complir-se el calendari, la votació al ple de l’Europarlament s’ha de produir en la sessió següent, que correspondria a la que tindrà lloc del 8 a l’11 de març a Brussel·les.

En declaracions a la premsa durant el mes de gener, l’eurodiputat del Partit Popular Esteban González Pons va pronosticar que la majoria de la comissió d’Assumptes Jurídics del Parlament Europeu està a favor que es concedeixi el suplicatori que ha demanat per Espanya per als tres diputats de JxCat.

Així doncs, si s’aprovés la proposta per a l’aixecament d’immunitat, que ha estat avançada pel diari ABC, podria prosseguir a Bèlgica la revisió de l’ordre europea d’arrest per a Carles Puigdemont.

La filtració de l’informe sobre el suplicatori contra el líder de JxCat va generar malestar en el si del Parlament Europeu, segons van afirmar fonts parlamentàries. “No és manera de fer les coses”, van lamentar les mateixes fonts, que van recordar el compromís de confidencialitat del procediment parlamentari.

El líder de Junts presentarà una queixa a Sassoli per la filtració Carles Puigdemont presentarà una queixa al president del Parlament Europeu, David Sassoli, per la filtració de l’informe sobre el suplicatori. Fonts de la defensa de Puigdemont van confirmar que denunciaran el que consideren una “ruptura de la confidencialitat” del procediment del suplicatori. Des del Parlament Europeu van assegurar que el procediment és confidencial i que els membres del comitè no poden revelar el contingut de l’informe abans de la votació, prevista per dimarts.

tracking