SEGRE

PROTESTES REACCIONS

Interior i Mossos se citen per treballar plegats i retornar la tranquil·litat als carrers

Bona sintonia amb els sindicats policials, que exigeixen a Sàmper complir les promeses de la conselleria el 2013 || Sisè dia de marxes per la llibertat de Hasél i saquejos en botigues de la capital catalana

Agents dels Mossos miren de dispersar la manifestació en suport a Hasél, ahir a la nit a Barcelona.

Agents dels Mossos miren de dispersar la manifestació en suport a Hasél, ahir a la nit a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i els sindicats dels Mossos d’Esquadra es van reunir ahir al matí per intentar enterrar la destral de guerra, després de diverses jornades de retrets mutus a compte de les manifestacions dels dirigents polítics catalans sobre l’actuació dels agents davant de les protestes per l’empresonament de Pablo Hásel i es van citar per treballar junts i tornar la tranquil·litat als carrers. El conseller, de JxCat, va acompanyar els Mossos i va dir haver-se quedat “molt sol” cridant a la calma i censurant la “violència extrema” que s’ha vist en els últims dies als carrers de Catalunya.

Per la seua part, els sindicats policials van exigir a la Generalitat que compleixi les promeses que els va fer el 2013, quan es va reformar el model d’ordre públic, ara qüestionat. Mentrestant, les marxes per la llibertat de Hasél no van cessar i es van reproduir per sisena nit consecutiva en diversos punts del territori català.

Els sindicats policials demanen als polítics que “deixin d’instrumentalitzar” el cos dels Mossos

Els empresaris estan preocupats pels danys dels disturbis a la imatge de Barcelona

Sàmper va afirmar que Interior i els sindicats dels Mossos tenen una “voluntat unànime de millora” i d’“autocrítica”. En una reunió que el màxim responsable d’Interior va qualificar de “franca, oberta i sincera”, Sàmper va manifestar que els disturbis que han seguit les manifestacions en solidaritat amb Hasél han estat d’una “violència extrema”.

En aquest sentit, va dir haver-se quedat “molt sol” en la condemna d’aquests actes i en les crides a la calma. I és que des de les formacions independentistes, també des de JxCat, a la qual pertany Sàmper, en els últims dies s’ha posat el focus en l’actuació dels agents i s’ha criticat la resposta policial davant dels aldarulls.

Tot plegat, en plenes negociacions per investir Pere Aragonès com a president. Aragonès necessita el suport de la CUP i líders cupaires han pres part en les protestes i han exigit la dissolució de la Brimo.

Els sindicats dels Mossos, mentrestant, van confiar que els polítics “deixin d’instrumentalitzar” el cos i van exigir a Interior que compleixi les promeses que els va fer després de l’última reforma del model d’ordre públic, el 2013.

En paral·lel, centenars de persones van sortir de nou al carrer per clamar per la llibertat de Hasél. A Barcelona, mil manifestants es van congregar a l’Estació de Sants. En una de les pancartes es llegia “Ens heu ensenyat que ser pacífics és inútil”. A Via Laietana hi va haver llançament d’objectes als agents, al passeig de Gràcia van saquejar algunes botigues, hi va haver carreres a l’Eixample i es van practicar arrestos almenys set arrestos.

A Girona també es van manifestar unes 200 persones. Al migdia, a Bilbao, després d’una marxa, es van cremar diversos contenidors. Tot, després de les protestes de dissabte, que van deixar una reguera de detinguts i destrosses.

Els aldarulls d’aquella jornada, que es va acabar amb 38 detinguts a tot Catalunya, 16 dels quals menors, també van provocar danys en vidrieres del Palau de la Música, fetes d’un material que ja no es fabrica.

L’ajuntament de Barcelona, per la seua part, va calcular que els danys en mobiliari urbà de dissabte ascendeixen a 130.000 euros.

La patronal xifra en 750.000 euros els danys pels aldarulls a Barcelona Foment del Treball i les associacions empresarials, hoteleres i de restauració de Barcelona van xifrar ahir en 750.000 euros els danys que es van produir en establiments del passeig de Gràcia durant les protestes de dissabte a la nit.

Agents dels Mossos miren de dispersar la manifestació en suport a Hasél, ahir a la nit a Barcelona.

Agents dels Mossos miren de dispersar la manifestació en suport a Hasél, ahir a la nit a Barcelona.EUROPA PRESS

Agents dels Mossos miren de dispersar la manifestació en suport a Hasél, ahir a la nit a Barcelona.

Agents dels Mossos miren de dispersar la manifestació en suport a Hasél, ahir a la nit a Barcelona.EUROPA PRESS

tracking