SEGRE

UE-RÚSSIA DIPLOMÀCIA

Els Vint-i-set acorden preparar noves sancions contra Rússia per Navalni

La UE estrenarà el règim europeu contra les violacions de Drets Humans || Moscou ironitza sobre Borrell comparant la situació amb Pablo Hasél

L’Alt Responsable de la UE per a Política Exterior, el lleidatà Josep Borrell.

L’Alt Responsable de la UE per a Política Exterior, el lleidatà Josep Borrell.EFE/EPA/JOHANNA GERON / POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) van acordar ahir preparar més sancions contra Rússia, que espera tenir llistes d’aquí a una setmana, davant la deriva dels últims mesos, en què el cas de l’opositor Aleksei Navalni ha evidenciat l’allunyament de Brussel·les i Moscou. Durant la reunió del Consell d’Afers Exteriors a Brussel·les, els ministres van arribar a un “acord polític” per unanimitat per imposar noves sancions a l’escenari rus, una cosa que va confirmar en roda de premsa l’Alt Responsable de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell.

El cap de la diplomàcia europea va anunciar que s’activarà per primera vegada el sistema de sancions horitzontals per violacions de Drets Humans, un nou instrument del qual es va dotar a finals de l’any passat per agilitzar la resposta davant de violacions persistents de drets.. A través d’aquest mecanisme, Borrell espera que la UE pugui comptar amb les noves mesures punitives en el termini d’una setmana. “També hem acordat donar més suport a aquells que defensen les llibertats a Rússia i hem de generar un modus vivendi per evitar la confrontació amb un actor que, desafortunadament, ha decidit actuar com un rival”, va assenyalar. En tot cas, va evitar avançar la identitat o nombre d’individus que proposarà per a la nova llista, però sí que va descartar de moment sancionar oligarques russos, una cosa que demana l’entorn de Navalni a l’assegurar que alimenten la “màquina de repressió” del Kremlin.

El pas de la UE arriba després de l’onada repressiva a Rússia les últimes setmanes amb l’enverinament i empresonament de Navalni i la detenció de milers de manifestants. La deriva de Rússia cap a “un estat autoritari”, segons va qualificar Borrell, coincideix amb el seu viatge a Moscou en el qual va poder constatar la nul·la intenció del Kremlin de reprendre les relacions amb Europa i l’agressivitat russa cap a la Unió.

“Les lliçons que ofereix Josep Borrell a Rússia sobre Navalni sonarien especialment apropiades si les impartís des dels carrers de Barcelona”, va tuitejar ahir el ministeri rus d’Exteriors, en al·lusió a les protestes d’aquests dies contra l’empresonament de Pablo Hasél.

tracking