SEGRE

PANORAMA

ERC i comuns coincideixen que s'ha d'iniciar una “nova etapa”

parlament 2021

La cantada 144 sota la pluja dels cantaires amb, entre altres reivindicacions, la llibertat dels presos.

La cantada 144 sota la pluja dels cantaires amb, entre altres reivindicacions, la llibertat dels presos.JOSEP MARIA CURRIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els equips negociadors d’ERC i els comuns van coincidir ahir que s’ha d’obrir una “nova etapa” a Catalunya després de les eleccions del 14-F, que han deixat un Parlament majoritàriament d’esquerres. A la primera presa de contacte entre els dos partits de cara a la formació del nou govern, van trobar punts d’entesa i continuaran explorant vies d’acord. Això malgrat que els de Jéssica Albiach descarten asseure’s en un Consell Executiu en el qual hi hagi JxCat. Els juntistes també afirmen que no participaran en un govern amb els comuns.

Així les coses, en sengles comunicats, republicans i En Comú Podem van explicar que “comparteixen l’anàlisi que s’ha d’obrir una etapa de canvi a Catalunya en què les esquerres tinguin un paper determinant”. En aquest sentit, van coincidir que les prioritats de la legislatura que ara comença han de ser “fer front a l’emergència social, afrontar la reconstrucció i la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat”.

També es van posar d’acord en la urgència d’articular una estratègia contra els ultradretans de Vox, que ocuparan onze seients al Parlament. Amb tot, es van instar a continuar buscant vies d’acord. I és que per boca de la lleidatana Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, els d’Oriol Junqueras van insistir que aspiren a liderar un Executiu ampli en el qual hi hagi també JxCat, la CUP i els comuns.

Tanmateix, la mateixa Vilalta va admetre que aquesta fórmula sembla difícil que arribi a bon port pels vetos creuats entre juntistes i En Comú Podem. Arran d’això, Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat, va insistir ahir mateix que no compartiran govern amb els comuns i va reiterar la seua aposta per un gabinet netament independentista.

En la mateixa línia, els comuns només acceptarien estar en un executiu progressista, amb ERC, el PSC i, en cas que accepti la taula de diàleg com a via de solució al conflicte entre Catalunya i Espanya, també la CUP. Els comuns mantenen, en paral·lel, obertes negociacions amb el PSC. Carles Riera, de la CUP, per la seua banda, va avisar ahir que “ara estem molt lluny de plantejar-nos la possibilitat d’entrar al Govern”.

tracking