SEGRE

POLÍTICA CASA REIAL

Sánchez retreu les conductes “incíviques” del rei emèrit, però les desvincula de Felip VI

“Sento el mateix rebuig que la majoria de la ciutadania espanyola”, va assegurar el cap de l'Executiu || Nega que hi hagi cap tracte de favor per part de l'Agència Tributària o el Govern cap a l'exmonarca

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir durant la compareixença als jardins de la Moncloa.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir durant la compareixença als jardins de la Moncloa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va elevar ahir el to contra el rei emèrit, Joan Carles I, després que es revelés que havia realitzat una segona regulació fiscal de més de quatre milions d’euros davant de l’Agència Tributària. No obstant, també va sortir en defensa de l’“exemplaritat” de l’actual monarca Felip VI i de la Corona.

En una roda de premsa des dels jardins de La Moncloa, el cap de l’Executiu va reconèixer que aquest tipus de notícies generen un “sentiment de pertorbació i incomoditat” al Govern i va manifestar “de forma rotunda” el seu “rebuig” davant de les conductes “incíviques” del rei emèrit. “Sento el mateix rebuig que la majoria de la ciutadania espanyola”, va recalcar.

El seu advocat diu que aquesta segona regulació es va presentar també de manera voluntària

Malgrat això, Sánchez va intentar en tot moment separar la figura de Joan Carles I de la del seu fill. “He de recordar que aquí no s’està qüestionant les institucions, sinó el comportament d’una persona. Si algú ha comès irregularitats, el que ha de fer és reparar-les”, va insistir, alhora que va defensar que Felip VI “ha marcat un abans i un després a favor de l’exemplaritat i la transparència”.

Tanmateix, el cap de l’Executiu no va voler assenyalar si creu convenient o no que l’emèrit torni a Espanya i doni explicacions, i tampoc va detallar per què l’Agència Tributària no li va obrir un expedient abans que aquest realitzés la regularització, com és habitual amb els altres contribuents. En aquest sentit, va rebutjar que es qüestioni “la professionalitat, la independència i l’autonomia” d’aquest organisme i qualsevol suposat tracte de favor cap a l’antic cap de l’Estat.

Per la seua part, Felip VI, que va presidir una entrega de premis juntament amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va eludir donar cap explicació sobre la conducta del seu progenitor.

Per la seua banda, el president de Podem al Congrés, Jaume Asens, va contestar a

Sánchez

que la conducta del rei “no és incívica, sinó criminal” i va criticar que la “passivitat” i la “tardança” tant del ministeri d’Hisenda com de la Fiscalia estiguin permetent a Joan Carles I “eludir la justícia”.

Joan Carles I reconeix el frau de 4,4 milions d’euros

L’advocat del rei emèrit, Javier Sánchez-Junco, va fer ahir públic un comunicat en el qual confirmava que Joan Carles I va presentar davant de les autoritats tributàries una declaració complementària d’autoliquidació pels diners que va rebre de la Fundació Zagatka, propietat del seu cosí Àlvar d’Orleans. La suma ascendeix a vuit milions d’euros i el monarca ha liquidat un deute de 4.395.901,96 euros “inclosos interessos de demora i recàrrecs”.

tracking