SEGRE

DISTURBIS CAS HASÉL

Miquel Sàmper adverteix que “la violència està desbocada” i tanca files amb els Mossos

El conseller d'Interior afirma que són uns moments de “dificultat extrema” i reclama que es deixi treballar la policia “en pau i tranquil·litat” || Hi ha 137 detinguts, 14 dels quals dissabte a Barcelona

Encaputxats van llançar còctels Molotov contra un furgó de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb un agent a dins.

Encaputxats van llançar còctels Molotov contra un furgó de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb un agent a dins.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va assegurar ahir que Catalunya viu uns moments de “dificultat extrema”, i requereix que es deixi treballar els Mossos d’Esquadra “en pau i tranquil·litat”. Va subratllar que la dissolució de la Brimo (unitat antiavalots dels Mossos), com exigeix la CUP per formar part del govern, “no és negociable”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, i després dels greus incidents de dissabte a la nit a Barcelona després d’una manifestació de suport al raper lleidatà Pablo Hasél, Sàmper va insistir a demanar que “es deixi a la policia fer la seua feina” sense haver d’aguantar la pressió que estan suposant les negociacions entre els partits independentistes per formar el nou govern.

Tot i així, es va mostrar a favor d’“estudiar un nou model d’ordre públic” i de “revisar-ho” tot, encara que creu que “una unitat d’ordre públic ha d’existir”, després de destacar que aquests últims dies s’està veient “una violència desbocada i inaudita”. També va alertar que “és previsible” que els aldarulls continuïn, després d’assenyalar que la violència que s’està vivint des de fa dues setmanes a Catalunya és obra d’una minoria.

“Pràcticament la totalitat de les persones que participen en les manifestacions són pacífiques, però en tenim cent cinquanta o dos-cents amb voluntat de fer mal i a aquests se sumen els que volen fer pillatge”, va apuntar.

Un total de catorze persones van ser detingudes dissabte a la capital catalana en els greus disturbis registrats al finalitzar la manifestació, amb botigues saquejades, oficines bancàries vandalitzades, danys en un hotel i fins i tot un atac a una comissaria de la Guàrdia Urbana i l’incendi d’una furgoneta aparcada a l’exterior i amb un agent a l’interior.

Per aquest motiu, Sàmper ha convocat per avui dues reunions. Al migdia amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i, a la tarda, es reunirà telemàticament amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i alcaldes de municipis catalans afectats, inclosa Colau. Els Mossos d’Esquadra han detingut 137 persones a Catalunya, més d’una vintena a Lleida.

Ada Colau condemna l’atac al furgó de la Guàrdia Urbana

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va tornar a condemnar l’atac al furgó de la Guàrdia Urbana que “va posar en perill la vida d’un agent” al costat de la comissaria de la Rambla. Juntament amb el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, Colau va visitar la comissaria, que també va patir atacs dels encaputxats durant els aldarulls després de la manifestació pacífica per Pablo Hasél.

L’alcaldessa va mostrar el seu “rebuig més absolut, la condemna més ferma i rotunda als actes de violència”, i va expressar suport als agents de la Guàrdia Urbana que, juntament amb els Mossos d’Esquadra, van actuar ràpidament per contrarestar la violència. També va destacar “la gran unitat institucional”.

Demana que s’abordi des del Parlament el debat sobre el model d’ordre públic català

Així mateix, va advocar per abordar des del Parlament el debat sobre el model d’ordre públic català, després que hagi estat objecte de debat per l’actuació policial dels Mossos durant els aldarulls. “Sobre l’ordre públic sempre hi pot haver debats pertinents, però s’han de fer des del lloc que toqui; en aquest cas, el Parlament de Catalunya”, va afirmar l’alcaldessa.

La CUP considera que criminalitzar les protestes “és hipòcrita”

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, va defensar que criminalitzar i condemnar les protestes de les últimes setmanes a Catalunya en suport a Pablo Hasél “és hipòcrita i una simplificació que segurament tranquil·litza moltes consciències, però no resol el problema”. En declaracions a RAC1, Sabater va situar els aldarulls “en un marc ample en el qual s’estan vulnerant els drets socials diàriament”.

Dolors Sabater condemna l’atac a la Urbana, però recorda que “s’estan vulnerant drets”

Tanmateix, sí que va lamentar que es calés foc a una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb almenys un agent dins: “Que hi hagi una persona a dins del cotxe i que hi pugui haver el risc per a la vida marca un límit.”.

tracking