SEGRE

POLÍTICA PROTESTES

Aragonès condemna “tot tipus de violència” i demana no criminalitzar ni joves ni Mossos

S'obre a revisar el model de seguretat a Catalunya quan hi hagi un nou Govern i modificar-lo si és necessari || L'oposició li retreu que busqui el suport de la CUP per ser investit president

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, ahir durant la seua compareixença.

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, ahir durant la seua compareixença.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va sortir ahir en defensa dels Mossos davant dels “actes vandàlics” esdevinguts durant les últimes setmanes en les protestes en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél. Durant la seua compareixença davant la Diputació Permanent del Parlament, Aragonès va afegir que “mirar cap a un altre costat” i no cercar solucions davant d’aldarulls d’aquest tipus seria deixar en mans dels Mossos d’Esquadra, a qui va expressar tot el suport, un conflicte social i polític quan “no és la seua feina”.

En aquest punt va matisar que el malestar entre els més joves s’està fent evident davant de l’època de crisi que els ha tocat viure i va demanar no “criminalitzar-los”, sinó treballar per buscar “solucions estructurals”. Amb tot, va insistir que els actes vandàlics “no són un dret”.

Malgrat reiterar el seu suport als Mossos, també va reconèixer que algunes actuacions policials dels últims dies van ser controvertides. “Evidentment hem de lamentar i condemnar la pèrdua de la visió d’un ull d’una jove”, va dir, alhora que va assegurar que tant el Govern com la policia catalana treballen per aclarir els fets.

Enmig de les negociacions per formar Govern, Aragonès també va defensar que no es pot “criminalitzar” tot un cos de policia ni qüestionar-ne la professionalitat, però alhora va dir que cal estar oberts a parlar del model d’ordre públic i “introduir, si és necessari, modificacions”. Aquest punt va ser el que va generar més conflicte amb l’oposició.

La portaveu del PSC, Eva Granados, va advertir que no es poden defensar els Mossos i alhora pactar amb la CUP. Mentrestant, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, va criticar que ERC defensi ara una revisió del model policial català quan va votar contra prohibir l’ús de projectils de foam i va reclamar un canvi al Govern “d’esquerres i progressista”.

Davant d’això, el seu homòleg de Cs la va acusar de “blanquejar la violència per rascar alguna conselleria”. Per la seua part, el diputat de la CUP Vidal Aragonés va avisar ERC què “si venen a gestionar autonomia i aplicar receptes neoliberals, barricada”.

Demana que es busqui l’equilibri entre el dret de manifestació i la seguretat dels ciutadans

Finalment, en el seu torn de paraula, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va assegurar que va ser “impossible” mediar amb els organitzadors de les concentracions en no trobar cap interlocutor a l’altre costat i va advocar per arribar a un punt de trobada entre el dret a manifestació i la seguretat dels ciutadans en el debat sobre seguretat a Catalunya.

Presó sense fiança per als detinguts per incendiar un furgó policial

El Jutjat d’Instrucció 17 de Barcelona va acordar ahir presó provisional, comunicada i sense fiança per als vuit detinguts que suposadament van actuar de forma conjunta per calar foc a un furgó de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb un agent dins durant els disturbis de dissabte.

Illa critica que els independentistes vulguin un Govern “contra tot”

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, va acusar ahir els partits independentistes de voler repetir un “Govern en contra de tot: contra els Mossos, contra Espanya, contra el PSC, contra el poder judicial”.

En una entrevista a TV3, el socialista va afirmar que això suposaria reeditar el pacte de govern que va portar a l’avenç electoral a Catalunya.

Davant d’això, va reivindicar “el dret dels catalans a l’estabilitat i a la certesa”, i va afirmar que continua negociant amb els partits per aconseguir els suports per ser president de la Generalitat.

En aquest sentit va reiterar que la seua intenció és tancar un acord de govern amb els comuns que compti amb suports des de fora. Així mateix, va insistir que es presentarà a la investidura perquè “el normal és que governi el partit més votat”.

L’acord pel Parlament podria arribar ‘in extremis’

A poc més d’una setmana perquè acabi el termini per constituir el nou Parlament sorgit del 14-F, els tres grups independentistes que negocien –ERC, JxCat i la CUP– assumeixen que si s’assoleix un acord, aquest podria arribar “in extremis”. I és que, de moment, hi ha dos ritmes diferenciats en les negociacions: les converses entre ERC i la CUP, que van avançant, i les que hi ha entre ERC i JxCat, que, segons fonts dels negociadors, estan més estancades, principalment per no posar-se d’acord sobre el camí per aconseguir la independència.

De fet, el mateix president d’ERC a la Cambra catalana, Sergi Sabrià, va reconèixer públicament que les converses van millor amb els anticapitalistes que amb els de Laura Borràs. Un altre dels esculls en les converses és la presidència de la mesa, que ha estat reclamada tant per Junts com pels cupaires.

En aquest sentit, la constitució del Parlament és la primera parada de la nova legislatura, però els negociadors volen que hi hagi un acord global que inclogui també la formació del nou Executiu.

tracking