SEGRE

SANITAT CORONAVIRUS

Detecten a Espanya els 6 primers casos de la variant californiana del coronavirus

Imatge d'un laboratori d'investigació

Imatge d'un laboratori d'investigacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha detectat els primers sis casos de la variant californiana a Espanya i manté sota vigilància un total de 10 després d’afegir-ne al llistat d’interès de tres més: la de Nova York, una altra d’originada a Uganda i una d’última expandida a Portugal, de les quals no consten positius al nostre país.

Així ho recull l’última actualització de l’Informe sobre la situació epidemiològica de la variant B.1.1.7 de SARS-CoV-2 i altres variants d’interès, en el que adverteix que, encara que la presència de la sud-africana és encara "baixa" amb 54 casos confirmats, "no es descarta que poguessin augmentar en les properes setmanes, com ha passat en altres països del nostre entorn."

Fins al moment la variant sud-africana s’ha detectat de forma puntual a Espanya, però ja s’han detectat brots epidèmics sense que s’hagi identificat el seu origen en un viatge, assenyala el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, que avisa que el seu impacte podria ser alt si la seua incidència augmenta "de forma considerable", ja que aquesta variant "podria reduir de forma significativa l’efectivitat d’algunes vacunes".

"La reducció de l’efectivitat vacunal és entre moderada i alta", redunda.

És la principal variant d’interès per a la Salut Pública (VOC) que més preocupa en Sanitat juntament amb la B.1.1.7 (la britànica, la més estesa), i la P..1 (brasilera), de la que també al·ludeix a la seua "escassa" presència, però manté el risc en "moderat" ja que l’impacte podria ser alt en cas que la seua incidència s’incrementa de forma considerable. 

Sanitat en supervisa set més: la P..2 (Rio de Janeiro); la B.1.429 (californiana) i la B.1.525 (nigeriana), de les que Espanya ha confirmat 14, 1 i 6 casos, respectivament.

A què ha afegit en aquesta última actualització la B.1.526 (Nova York); l’A.23.1 (originada a Uganda i detectada recentment al Regne Unit, amb escassos casos en altres països) i la C.16, que porta expandint-se per Portugal des de novembre.

Sobre aquestes, l’informe indica que la repercussió que puguin arribar a tenir en la Salut Pública "encara es desconeix".

"No obstant, la combinació de mutacions que presenten o la seua expansió a nivell local en certes localitzacions fan recomanable el seguiment de la seua situació en aquests moments", afegeix el document.

LA B.1.1.7 (BRITÀNICA)

Dominant al Regne Unit, Irlanda i Israel, la B.1.1.7 es caracteritza per substituir ràpidament les altres variants circulants; està associada a un augment de transmissibilitat i un possible increment de la letalitat.

La possibilitat que s'escapi de la immunització mediada per la vacuna "és motiu de preocupació", però de moment l’evidència apunta a un "escàs efecte sobre la immunitat", amb "lleugera reducció d’efectivitat vacunal".

La seua evolució pel territori és molt desigual, i mentre a Cantàbria o Catalunya suposa més del 76 % dels casos, a La Rioja no n’hi ha cap.

A les Balears representa el 65,5 % i a Astúries, el 64,3 %; els segueixen Galícia (53,3 %); Navarra, (52,5 %); Andalusia (51,1 %); Madrid (42,7 %); Múrcia (38 %); Castella-la Manxa (31,8 %); Comunitat Valenciana 29,4 % ; Castella i Lleó (14,3 %); Aragó (12,1 %); País Basc (4 %) i Melilla (1,9 %).

LA B.1.351 (SUD-AFRICANA)

Dels 54 casos, 18 han estat confirmats per seqüenciació: es tracta d’un cas esporàdic, corresponent a un viatger procedent de Sud-àfrica, i 6 brots.

Un està relacionat amb un viatge a Tanzània i els casos es troben repartits en diferents comunitats autònomes, mentre que en els cinc brots restants no s’ha trobat antecedent de viatge a Sud-àfrica o altres països de la regió i quatre d’ells han estat observats a la mateixa ciutat.

Aquesta variant, present a Sud-àfrica, Zàmbia, Botswana i altres països del con sud africà i amb casos a nombrosos països europeus -amb important presència al Tirol (Àustria)- està relacionada amb un augment de transmissibilitat, reducció de neutralització de sèrums mono i policlonals i de l’efectivitat vacunal.

LA P..1 (BRASILERA)

La presència d’aquesta variant a Espanya és encara "molt escassa"; per les dades preliminars "la transmissibilitat associada podria estar augmentada i la immunitat natural reduïda", pel que el risc "es considera moderat".

De la P..1 (brasilera) s’han confirmat 17 casos, dos dels quals estan aïllats, i tres brots, els primers dels quals ha donat lloc a dos positius.

Mentrestant, el segon té 11 casos associats, però en cap d’ells no s’ha pogut trobar un vincle amb el Brasil, si bé un dels pacients, destaca l’informe, "és un cas de reinfecció probable".

El tercer dels brots està relacionat amb un viatge al Brasil i hi ha dos casos afectats.

Amb presència a la regió de Manaus (Brasil) i casos en altres països, la majoria amb vincle amb aquest, d’aquesta variant s’està estudiant la seua transmissibilitat, encara que sí que s’ha constatat una reducció de títols d’anticossos neutralizants en sèrums de vacunats.

LA P..2 (RIO DE JANEIRO)

Se n'han detectat dos casos esporàdics en viatgers procedents del Brasil, un brot familiar amb tres casos positius i un brot hospitalari amb 9 casos. En total, 14, tots confirmats per seqüenciació.

LA B.1.525 (NIGERIANA)

Un cas seqüenciat al gener.

B.1.429 (CALIFÒRNIA)

Sis casos en un cribratge aleatori. 

tracking