SEGRE

PANORAMA

Els suïssos aproven en referèndum la prohibició del vel femení

La iniciativa de la dreta ha tirat endavant amb un 52% dels vots

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els suïssos han aprovat aquest diumenge en referèndum una llei que prohibeix que les dones utilitzin en qualsevol lloc públic el vel integral o el burca, elements de la vestimenta tradicional islàmica. La iniciativa presentada al poble va ser denominada "Sí a la prohibició d’amagar el rostre" i ha tirat endavant amb un 52 % de vots.

La iniciativa ha estat promoguda per la dreta més conservadora en un plebiscit criticat per ONG com Amnistia Internacional, que consideren la seua possible aprovació com un acte de discriminació.

La iniciativa ha estat impulsada pels diputats de la formació conservadora Unió Democràtica de Centre (UDC), que vol prohibir l’ús del burca o el nicab, així com altres formes no religioses d’ocultar el rostre, i ha estat rebutjada per la resta de partits de l’espectre polític del país.

Des de l’UDC, per contra, s’argumenta que aquesta prohibició contribuiria a impedir atemptats terroristes i altres formes de violència, i facilitaria la promoció de la igualtat de gènere alliberant les dones que estan "controlades, oprimides i captives", informa el portal de notícies Swiss Info i recull Europa Press.

"A Suïssa, la nostra tradició és que mostris el teu rostre. Això és un signe de les nostres llibertats bàsiques", va assenyalar abans de la votació el president del comitè del referèndum i membre del parlament pel Partit Popular suís, Walter Wobmann, en declaracions obtingudes per Reuters. El polític va qualificar l’acte de cobrir-se el rostre com "un símbol d’aquest Islam polític extrem que ha tornat cada vegada més prominent a Europa i que no té lloc a Suïssa".

Per la seua part, la directora d’Amnistia Internacional suïssa per als drets de les dones, Cyrielle Huguenot, ha avisat que "la prohibició proposada del vel no pot considerar-se de cap manera una mesura per a l’alliberament de les dones". "Al contrari", ha apuntat, és una política perillosa que viola els seus drets, i tindria un efecte especialment negatiu en les dones musulmanes, segons publica Europa Press.

"El seu efecte és el contrari: proposa de sancionar les dones per la seua elecció de vestimenta i, en fer-ho, soscava les llibertats que Suïssa afirma respectar i defensar", ha explicat Huguenot sobre la possible prohibició, que "comporta el risc d’estigmatitzar dones que pertanyen a un grup ja per si mateix marginat, consolidant els estereotips sobre determinades persones i incrementant la intolerància."

La proposta, que es presenta sota el sistema suís de democràcia directa, no esmenta directament a l’Islam i també té per objectiu evitar que els manifestants de carrer violents utilitzin màscares, tanmateix, els polítics locals, els mitjans de comunicació i els activistes l’han definit com la prohibició del burca.

Les enquestes d’opinió han suggerit que la mesura podria aprovar-se per un estret marge i la prohibició es convertiria en llei.

tracking