SEGRE

L'Asamblea de Madrid admet a tràmit les mocions de censura contra Ayuso amb vot de Cs

El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado.

El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa de l’Assemblea de Madrid ha admès a tràmit, amb el vot favorable del PSOE i Cs, les mocions de censura presentades pel PSOE i Más Madrid contra la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, qui al seu torn havia firmat aquest dimecres un decret per dissoldre la Cambra i convocar eleccions anticipades el 4 de maig, han informat fonts parlamentàries. Amb aquesta decisió, la Mesa entén que l’Assemblea no està dissolta fins que el decret d’Ayuso es publiqui dijous al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM), perquè altrament no podria haver admès a tràmit les mocions.

Aquesta és la tesi que sostenen, almenys, els grups que s’han mostrat favorables a qualificar les mocions de censura, el PSOE i Ciutadans, partit al qual pertany el vicepresident madrileny cessat, Ignacio Aguado, i el president de l’Assemblea de Madrid, Juan Trinidad.

Aquests dos grups compten amb dos representants cadascú a la Mesa, òrgan que completen el PP (2 membres) i Vox (1), i on no tenen representació Más Madrid ni Unidas Podemos.

Más Madrid ha registrat la moció a les 13 hores mentre que el PSOE ho ha fet a les 13.07 amb Mónica García i Ángel Gabilondo com a candidats, respectivament.

Fonts del Govern regional han assenyalat que Ayuso ha firmat el decret amb la convocatòria d’eleccions a les 12 hores i "la decisió queda decretada en aquell moment" pel que "qualsevol moció de censura és posterior a aquesta decisió". Tanmateix, la Mesa ha actuat sota la premissa que el decret no està en vigor en estar pendent la seua publicació en el BOCM, amb el que considera no hi ha raó per no admetre les mocions de censura.

Amb la decisió de la Mesa queda en l’aire la convocatòria electoral, ja que segons disposa l’Estatut d’Autonomia, la dissolució anticipada de l’Assemblea i conseqüent convocatòria d’eleccions per part de la Presidència no està permesa si es troba en tramitació una moció de censura. Fonts parlamentàries han indicat que és probable "que això acabi en els tribunals".

Segons disposa el Reglament de l’Assemblea, ara la Mesa ha de donar compte de la presentació de les mocions a la Presidència de la Comunitat de Madrid i a la Junta de Portaveus, i dins dels dos dies següents podran presentar-se mocions de censura alternatives. Transcorregut l’esmentat termini, el president de l’Assemblea ha de convocar el ple per al debat i votació de les mocions, que no pot tenir lloc abans del transcurs de cinc dies ni després de vint des de la seua presentació.

tracking