SEGRE

ESNOTICIA

Borràs, al comandament del Parlament per blindar-lo d'“ingerències” estatals

Presidenta de la Cambra amb els vots d'ERC i JxCat i l'abstenció de la CUP

La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir, amb les dos vicepresidentes, Anna Caula, d’ERC, i Eva Granados, del PSC.

La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir, amb les dos vicepresidentes, Anna Caula, d’ERC, i Eva Granados, del PSC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La XIII legislatura catalana es va posar ahir en marxa amb la constitució del Parlament i l'elecció de Laura Borràs, de JxCat, com a presidenta de la Cambra. En un acte celebrat a l'auditori i no a l'hemicicle a causa de la pandèmia, Borràs es va comprometre a blindar d'“ingerències” estatals la institució i va reivindicar el llegat de Carme Forcadell.

La XIII legislatura catalana es va posar ahir en marxa amb la constitució del Parlament i l’elecció de la juntista Laura Borràs com a presidenta de la Cambra. En una sessió condicionada pel coronavirus, que va obligar a celebrar-la a l’auditori i no a l’hemicicle a fi de mantenir les mesures contra els contagis, Borràs va deixar clar que blindarà la institució davant de les “ingerències” de l’Estat i va confiar que aquesta legislatura sigui un “punt d’inflexió” en el camí cap a la independència.

Anna Caula, d’ERC, i Eva Granados, del PSC, seran les vicepresidentes. La mesa la completen un altre representant dels socialistes i tres de més independentistes, entre ells el lleidatà Pau Juvillà.

La CUP va entrar, així, per primera vegada a l’òrgan de govern de la Cambra, cosa que va comportar que es reforci la majoria independentista també a la mesa, amb cinc membres d’ERC, JxCat i els cupaires davant de dos del PSC.

Tal com va ocórrer el 2018, Ernest Maragall, d’ERC, com a president de la mesa d’edat, va obrir la sessió fent una crida a impulsar un “canvi profund de les relacions amb l’Estat”. També va apressar a restaurar la “normalitat democràtica”.

Maragall va ser acompanyat dels diputats més joves, un de Vox i l’altre del PSC. Tots dos van evitar que Lluís Puig, diputat de JxCat que resideix a Bèlgica, pogués votar l’elecció de la taula del Parlament.

En canvi, sí que van avalar que Juvillà i la socialista Teresa Pallarès deleguessin el vot a l’estar en aïllament a causa de la Covid. Sense sorpreses, servint-se de la seua àmplia majoria al legislatiu, l’independentisme va col·locar Borràs com a presidenta del Parlament en segona volta.

Va obtenir el suport de seixanta-quatre diputats d’ERC i JxCat, mentre que la CUP es va abstenir. Granados, que era la candidata del PSC i que.

Comença la XIII legislatura amb la majoria més àmplia fins ara dels partits independentistes

Barcelona

L’acord per a la mesa del Parlament ha deixat encarrilat el que ha de permetre la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. En el cas de la Cambra catalana, l’entesa a què s’ha arribat s’ha cenyit als tres partits independentistes.

Tanmateix, els republicans encara no han renunciat a constituir el seu govern “ampli” amb els comuns, JxCat i la CUP. En això mateix va insistir ahir Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, que va confiar a “eixamplar” l’acord de la mesa del Parlament perquè Aragonès es converteixi en president “al més aviat possible”.

Vilalta va fer una crida també a “defensar” l’entesa entre les tres forces independentistes amb representació parlamentària, en vista dels continus xocs que van protagonitzar al llarg de la legislatura anterior..

Tanmateix, tot sembla apuntar que la fórmula de govern amb independentistes i comuns que vol ERC no acabarà de quallar. I és que Jéssica Albiach, líder d’En Comú al Parlament, va constatar ahir que ERC ha triat anar de la mà amb JxCat i enviar-los a l’oposició. En aquest sentit, els morats no van aconseguir col·locar cap representant a la mesa del Parlament. “ERC ha preferit JxCat abans que a En Comú, ens prefereixen a l’oposició”, va sentenciar. En qualsevol cas, el rellotge està en marxa. Ara Borràs obrirà una ronda amb els grups parlamentaris per proposar un candidat a la investidura. La data límit per a la primera sessió, el divendres 26.

La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir, amb les dos vicepresidentes, Anna Caula, d’ERC, i Eva Granados, del PSC.

La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir, amb les dos vicepresidentes, Anna Caula, d’ERC, i Eva Granados, del PSC.ACN

tracking