SEGRE

PARTITS INSTITUCIONS

ERC diu que la negociació avança i que “aviat” parlaran de noms

Artadi nega que pretenguin apartar la CUP de les converses || El PSC reitera que vol governar i els comuns acusen Aragonès de “situar-los a l'oposició”

Els cantaires, ahir, com cada dilluns, es van concentrar a la Paeria per la llibertat dels presos de l’1-O.

Els cantaires, ahir, com cada dilluns, es van concentrar a la Paeria per la llibertat dels presos de l’1-O.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va assegurar ahir que les negociacions per formar el nou Govern de la Generalitat avancen i que “aviat” es parlarà del programa i del repartiment de carteres. Mentrestant, Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat, va negar que intentin apartar la CUP d’aquestes converses i tant el PSC com els comuns van reclamar fórmules alternatives per no repetir el bipartit independentista al capdavant de la Generalitat.

D’aquesta manera, Vilalta va instar a no caure en “disputes estèrils”, després de les crítiques de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la gestió del seu predecessor, Roger Torrent, o les de Quim Torra cap al vicepresident, Pere Aragonès, que va acusar de mantenir una “actitud passiva” en les reunions. La lleidatana, que també va demanar “discreció”, va afirmar que les negociacions avancen i, encara que no renuncia a un Executiu “ampli” amb els comuns, va reconèixer que prioritzen l’entesa amb JxCat i la CUP.

Per la seua part, Artadi va assegurar que no volen “aparcar” la CUP en les negociacions per al nou Govern, després que els cupaires denunciessin que se’ls està deixant de banda en el procés de conformació del nou Executiu. “No és la voluntat de Junts, i estic segura que tampoc la d’ERC, apartar la CUP”, va sentenciar Artadi.

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, va interpel·lar els republicans perquè elegeixin entre “un Govern amb JxCat, que naix fracassat”, o un de liderat per Salvador Illa. Els comuns, al seu torn, van lamentar que els de Pere Aragonès “els situïn a l’oposició” al prioritzar JxCat.

Borràs reuneix primer la part independentista de la mesa per “coordinar-se” i convoca més tard la resta

En un altre ordre de coses, Borràs ha convocat per avui a les nou del matí un encontre amb els membres independentistes de la Mesa del Parlament per “coordinar la nova etapa”. Els dos representants del PSC s’incorporaran a la reunió de l’òrgan a les deu.

La proposta de llei d’amnistia arribarà avui al Congrés ERC, JxCat, la CUP i el PDeCAT presenten avui al Congrés la seua proposició de llei d’amnistia amb l’objectiu d’aconseguir la posada en llibertat dels dirigents independentistes empresonats per l’1-O. La iniciativa, avalada per Òmnium i altres entitats, té poques possibilitats de prosperar, tenint en compte que el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport, José Luis Ábalos, va manifestar ahir que els seus no donaran suport a ni l’amnistia ni a un “indult general” perquè, al seu parer, el contrari significaria admetre un error polític.

D’altra banda, els socialistes catalans van arremetre contra els plans de JxCat de modificar el reglament del Parlament per “blindar els drets dels diputats”. Van assegurar que es tracta d’un canvi ad hoc davant de la investigació oberta pel Tribunal Suprem contra Laura Borràs per un suposat fraccionament de contractes. 

tracking