SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

Conde-Pumpido s'aparta dels recursos a la sentència de l'1-O al ser acusat de “parcial”

Alguns líders independentistes l'havien recusat al considerar que el magistrat no era “neutral”

Cándido Conde-Pumpido, magistrat del Tribunal Constitucional i exfiscal general de l’Estat.

Cándido Conde-Pumpido, magistrat del Tribunal Constitucional i exfiscal general de l’Estat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cándido Conde-Pumpido, magistrat del Tribunal Constitucional, va acceptar ahir apartar-se dels recursos presentats contra la sentència de l’1-O després d’haver estat recusat per diversos dirigents independentistes al considerar que no era “neutral”. Així doncs, el també exfiscal general va enviar un escrit al president del Constitucional, Juan José González Rivas, en què li va comunicar la decisió d’abstenir-se de conèixer dels recursos contra la resolució que va condemnar nou dirigents independentistes a penes de presó d’entre nou i tretze anys per l’1-O.

D’aquesta manera, Conde-Pumpido va ser recusat fa unes setmanes per les defenses d’Oriol Junqueras i altres condemnats al considerar que no és un magistrat “neutral” ni “imparcial” arran d’unes manifestacions que va efectuar en una conferència celebrada el novembre del 2017, en ple 155 a Catalunya i just després de l’1-O i de la declaració unilateral d’independència al Parlament. En aquell fòrum, el magistrat va manifestar que estava “preocupat” pels fets que s’estaven produint a Catalunya i els va qualificar d’“intent de subvertir l’estat social i democràtic de dret utilitzant fraudulentament la mateixa bandera de la democràcia”.

“Em preocupa la utilització populista de la contraposició entre una suposada legitimitat democràtica directament emanada del poble i lliurement interpretada pels que la invoquen, i la legalitat, la legalitat emanada d’una Constitució que, aquesta sí, ha estat majoritàriament aprovada”, va explicar llavors. Per a la defensa de Junqueras, les paraules de Conde-Pumpido mostren la seua “opinió personal sobre la transcendència penal dels fets atribuïts” als líders independentistes i revelen el “coneixement” del magistrat sobre el procediment.

Amb tot, Conde-Pumpido, que va ser ponent de la resolució del recurs contra la sentència de l’1-O presentat per Meritxell Borràs, consellera al Govern de Carles Puigdemont però que no es va enfrontar a penes de presó pel referèndum, i en què va confirmar els extrems sostinguts pel Tribunal Suprem, va decidir acceptar la recusació i apartar-se d’aquestes causes.

Conde-Pumpido no és el primer magistrat del Constitucional que s’absté de participar en la resolució dels recursos contra la sentència de l’1-O. Antonio Narváez també se’n va apartar fa unes setmanes al transcendir una conferència en què va qualificar el que va passar a Catalunya de “cop d’estat”.

Serret no anirà avui al Suprem a l’estar confinada El Tribunal Suprem ha acordat ajornar la citació judicial de la lleidatana Meritxell Serret, diputada d’ERC i consellera d’Agricultura al Govern de Carles Puigdemont, a l’estar confinada a causa de ser “contacte estret” d’una persona infectada pel coronavirus. Així ho van comunicar ahir els republicans, que van afegir que encara no hi ha data perquè Serret declari a l’alt tribunal, després que fa unes setmanes tornés per sorpresa de l’exili a Bèlgica amb l’objectiu de “seguir la seua lluita antirepressiva des de Catalunya”.

Amnistia Internacional denuncia de nou la presó dels Jordis Amnistia Internacional va criticar ahir de nou l’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de Jordi Sànchez, que va ser líder de l’ANC, pels fets que se’ls atribueixen en relació amb l’1-O. El mateix Cuixart va lamentar que els poders de l’Estat siguin “incapaços” d’escoltar la comunitat internacional.

“Com volen que ens en penedim? No podem renunciar a la lluita, i per això seguim i seguirem”, va sentenciar. I és que Amnistia Internacional va fer també una estirada d’orelles a Espanya per vulneracions de la llibertat d’expressió.

“L’empresonament dels Jordis és una injustícia enquistada i flagrant”, va afegir Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium.

tracking