SEGRE
Un camió s’aproxima a un control al port britànic de Dover, al Regne Unit.

Un camió s’aproxima a un control al port britànic de Dover, al Regne Unit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cent dies després de materialitzar-se el

Brexit

El primer mes, l’exportació britànica cap a la UE va caure un 40,7% i la importació, un 28,8%

La creació de la frontera virtual amb Irlanda del Nord ha provocat greus protestes a l’Ulster

, el comerç al canal de la Mànega ha patit la pitjor caiguda de la qual es tenen registres i la confiança política entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) ha quedat més minada que mai per les decisions unilaterals del Govern de Londres a Irlanda del Nord, així com per la “guerra de les vacunes” contra la Covid-19.

El mes de gener, el primer mes en què el Regne Unit va ser deslligat de la UE en quaranta-quatre anys, les exportacions britàniques cap al bloc, el seu principal soci comercial, van caure un 40,7% (6.450 milions d’euros) i les importacions van descendir un 28,8% (7.600 milions d’euros). Segons les últimes dades de l’Oficina Nacional d’Estadístiques britànica (ONS), es tracta del pitjor descens des del 1997. L’impacte en les importacions és menor a causa que el Regne Unit ha ajornat fins al 2022 els controls a les mercaderies que arriben des de la UE, per esmorteir el cop econòmic del Brexit.

A l’altre costat del canal, tanmateix, els nous requisits duaners es van fer complir des de la mitjanit del 31 de desembre. Com a resultat, la sortida d’aliments i animals del Regne Unit va decaure un 59% al gener respecte a la mitjana mensual del 2020, la de productes químics un 52% i la de carburants, un 45%. L’evolució de les xifres durant els propers mesos determinarà fins a quin punt aquesta aguda caiguda respon a una correcció puntual, deguda en part a l’acumulació d’existències en les setmanes prèvies al Brexit, o bé si és una tendència que es mantindrà a llarg termini.

El pas entre la regió britànica d’Irlanda del Nord i l’illa de la Gran Bretanya, on s’han establert nous requisits duaners, es manté com un dels principals focus de tensió després del Brexit. La mesura, que es va acordar per evitar una frontera entre les dos Irlandes, la qual cosa contravindria els acords de pau a la regió, suposa a la pràctica una duana interna al Regne Unit, cosa que ha enfurismat els unionistes nord-irlandesos i ha desencadenat violentes protestes als carrers d’Irlanda del Nord en els últims dies.

Per intentar minimitzar les friccions, el Govern britànic ha decidit de manera unilateral no aplicar tots els controls a l’Ulster almenys fins a l’octubre, un pas que la UE interpreta com una ruptura dels acords sobre el Brexit.. Després d’anys d’àrdues negociacions per pactar les condicions de sortida del Regne Unit, la percepció que Londres ha intentat incomplir les condicions acordades poques setmanes després que entressin en vigor ha perjudicat la confiança política en el Govern britànic, un problema que pot afectar en el futur la cooperació en diversos àmbits.

Malgrat el Brexit, tots dos costats del canal mantenen amplis interessos comuns en àmbits com el canvi climàtic i les relacions internacionals amb Rússia, la Xina i el Pròxim Orient. Tanmateix, el fet que Londres i Brussel·les siguin ara rivals econòmics, juntament amb la “profunda hostilitat” envers la UE en mitjans britànics i el Partit Conservador, pot complicar la cooperació.

tracking