SEGRE

CONGRÉS DEBAT

El Govern central amplia 3 mesos la moratòria de lloguers i la suspensió de desnonaments

Aquestes mesures socials estaven subjectes a l'estat d'alarma actual, que decaurà el proper 9 de maig || L'Executiu treballa també en una nova prolongació dels ERTO més enllà del juny

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir sortint de la sessió de control al Congrés.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir sortint de la sessió de control al Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central ampliarà tres mesos més les polítiques de moratòria de lloguer i suspensió de desnonaments per a col·lectius vulnerables. Així ho va anunciar ahir el president del Govern estatal, PedroSánchez , durant la seua compareixença al Congrés per presentar el Pla de Recuperació que va detallar dimarts.

Aquestes mesures, aprovades per combatre les conseqüències econòmiques de la crisi provocada per la pandèmia, estaven subjectes a l’acabament de l’estat d’alarma el proper 9 de maig (vegeu més informació a la pàgina 6). Concretament, aquest escut de protecció social assoleix la suspensió de desnonaments d’inquilins sense alternativa habitacional, incloses aquelles llars sense contracte quan existeixin persones dependents, víctimes de violència de gènere o menors a càrrec, si així ho considera un jutjat.

Sánchez es va burlar del projecte de DNI català al criticar JxCat les seues mesures davant la crisi

Així mateix, també es prorrogarà la moratòria o condonació parcial del lloguer quan el propietari sigui gran tenidor o entitat pública, i els contractes que puguin acollir-se a la pròrroga extraordinària per sis mesos més dels lloguers en les mateixes condicions del contracte en vigor.

“Es tracta de mesures urgents que es complementen amb el paquet de mesures que s’estan duent a terme per garantir l’exercici del dret constitucional a un habitatge digne i adequat”, va recalcar Sánchez, i a les quals se sumarà “d’aquí a poc” la primera llei estatal d’habitatge que es troba negociant amb Podem, va afegir. A aquesta mesura també s’afegiran, previsiblement, els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERTO), ja que, segons va confirmar el cap de l’Executiu, treballen per allargar-los més enllà del 31 de maig, que és l’última pròrroga que es va pactar amb els agents socials.

Aquest mecanisme, que ha significat una despesa de gairebé 30.000 milions d’euros en prestacions i exoneracions, va afirmar Sánchez, ha permès protegir més de 3,6 milions de treballadors en el pitjor moment de la pandèmia.

El líder del PP, Pablo Casado, que va criticar la gestió de la pandèmia, va acusar Sánchez de governar “com Napoleó” i li va retreure que no ho tingués en compte a l’hora d’elaborar el pla de recuperació. Durant la sessió, a la qual no van assistir els diputats d’ERC a l’estar confinats, Sánchez també es va burlar del projecte de DNI català del Consell per la República, criticant que malgrat que costa 9 euros “no serveix per a tràmits”, quan JxCat va carregar contra la seua gestió de la crisi.

La reforma laboral planteja reduir a tres els tipus de contractes El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el Govern central enviarà a Brussel·les aquest mes d’abril contempla reformes en el mercat de treball que inclouen la simplificació dels tipus de contractes a Espanya a un total de tres, a fi de reduir la dualitat del mercat. Els tres tipus de contracte serien “estable” per al conjunt de les activitats, un altre de “temporal” per a les que tinguin aquesta naturalesa i un “de formació” per a la inserció, en particular, al mercat laboral.

Aquesta simplificació busca reduir la temporalitat, l’atur estructural i l’atur juvenil fins a arribar a la mitjana europea. Dins d’aquest punt l’Executiu també aposta per crear un mecanisme permanent per a la formació i requalificació de treballadors en processos d’ajustament empresarial, tant de caràcter transitori davant de caigudes de demanda significatives, com estructural davant de processos de reconversió sectorial.

tracking