SEGRE

PANORAMA

Catalunya aposta per desescalar per zones mentre segueix pressió en les UCI

Catalunya aposta per desescalar per zones mentre segueix pressió en les UCI

Sanitaris atenent un malalt de coronavirus en una UCI.

Sanitaris atenent un malalt de coronavirus en una UCI.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern prepara un pla de desescalada asimètric i per territoris, en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques del coronavirus que, encara que frena tímidament la seua propagació a Catalunya, aquest dissabte ha sumat uns altres 2.301 contagis i 7 ingressos en les ja tensades ucis.

La consellera de Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha revelat aquest dissabte en una entrevista a Rac1 que el Govern treballa en un pla de desescalada gradual, similar al de la tardor passada, per quan millorin les dades epidemiològiques, encara que ha admès que sense estat d’alarma no podrà mantenir-se el toc de queda en Catalunya.

Segons Budó, el pla en què treballa la Generalitat preveu mesures diferents en funció de la situació de la pandèmia a cada territori i la possibilitat de dur a terme intervencions "quirúrgiques" en les zones més colpejades per la covid, com va ocórrer l’any passat a la Conca d’Odena o el Segrià.

El Govern està estudiant "alternatives legals" que emparin les mesures davant el coronavirus una vegada decaigui l’estat d’alarma, el que està previst per al proper 9 de maig, però Budó ha advertit que el toc de queda no es podrà aplicar sense aquesta figura prevista a la Constitució.

En aquest sentit, ha acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, d’"irresponsabilitat", ja que la pandèmia "és plenament entre nosaltres", mentre ha titllat les seues intencions d’"electoralistes" i no "sanitàries".

La Generalitat, ha precisat la consellera, posarà en marxa aquest pla de reobertura gradual -en el qual no es descarta un confinament per vegueries- si s’inicia una tendència a la baixa de les dades epidemiològiques que, unida a l’avenç del procés de vacunació, permeti començar a controlar el virus a Catalunya.

Tanmateix, les dades actualitzades aquest dissabte pel Departament de Salut revelen que l’últim dia s’han detectat 2.301 nous contagis i que, encara que se n’ha reduït el nombre d’hospitalitzacions -68 menys que ahir-, les UCI continuen suportant una pressió similar a la del mes de març passat.

El nombre de pacients greus en cures intensives s’eleva a 507, 7 més que la vigília, i s’han comptabilitzat uns altres 34 morts de coronavirus, amb la qual cosa des de l’inici de la pandèmia el nombre de morts s’eleva a 21.612.

Per primera vegada des de fa dies, això sí, s’inverteix la tendència a la propagació del coronavirus a Catalunya, encara que de forma moderada: la velocitat de transmissió se situa avui en 1,38 davant l’1,39 d’ahir, mentre que el risc de rebrot ha descendit dos punts, fins 358.

El Govern confia en la immunització per frenar l’avenç del coronavirus en les properes setmanes, però el cap d’Epidemiologia i Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha advertit que la "confusió comunicativa" entorn de les vacunes no ajuda a generar la "confiança" necessària.

En una entrevista al canal 3/24, Trilla ha considerat que "clarament hi ha un error" des del punt de vista de la comunicació i ha demanat que les instruccions siguin "més clares", perquè seria "un desastre" que la ciutadania perdés la confiança en la vacunació.

Aquest especialista ha qualificat com "el pitjor malson" que s’estengui una variant del coronavirus que contingui "el pitjor" de les ja existents i que, a més, sigui resistent a les vacunes, un escenari davant del qual no s’ha pronunciat després de l’alerta llançada per l’OMS sobre la soca indi de la COVID-19.

Trilla ha explicat que les noves variants del coronavirus, especialment la britànica, combinades amb la vacunació d’un percentatge de la població està derivant que els pacients que ingressen als hospitals siguin més joves respecte a l’inici de la pandèmia i que ho facin en estat més greu.

Aquesta combinació va provocar en les passades setmanes les UCI catalanes s’omplissin fins sobrepassar els 500 pacients, xifra que encara es manté.

Aquest fet, no haver fet "neteja de la tercera onada", explica el seu seny que els hospitals segueixin plens encara que l’esperada "explosió" de casos després de la Setmana Santa no s’estigui donant. EFE

tracking