SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

Esquerra insta JxCat a fer el “pas definitiu” per formar Govern i aprovar pressupostos

Aragonès adverteix que la situació econòmica, sanitària, social i emocional apressa || Illa insisteix a intentar una investidura amb una majoria alternativa i el PSC planeja un Executiu amb els comuns

La cúpula d’Òmniun, sense el seu president, Jordi Cuixart, que és a la presó, ahir, a Barcelona.

La cúpula d’Òmniun, sense el seu president, Jordi Cuixart, que és a la presó, ahir, a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pere Aragonès, candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, va tornar a instar ahir JxCat a tancar un acord que permeti la seua investidura, la conformació del nou Govern i l’elaboració d’uns nous pressupostos per a l’administració catalana. Aragonès, a l’acte que va commemorar el 90è aniversari de la victòria d’ERC a Barcelona l’abril del 1931, va avisar que la situació “econòmica, sanitària, social i emocional” empeny a acabar ja amb aquest període d’interinitat.

Per la seua banda, Salvador Illa, que va ser cap de llista del PSC el 14-F i que va guanyar els comicis en vots però no en escons, va reclamar poder intentar una investidura basada en una majoria alternativa. En aquest sentit, Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament, va admetre que els agradaria un Executiu de coalició amb els comuns i amb el suport extern d’ERC.

D’aquesta manera, Aragonès, quan ja han passat més de dos mesos des dels comicis, va urgir JxCat a assolir un acord que permeti formar nou Govern. “És necessari fer el pas definitiu, fer-ho ja i constituir el nou Govern republicà”, va remarcar, alhora que va destacar que “la ciutadania ens demana que deixem de fer passos tímids i petits i passem a fer el pas definitiu perquè se’ns acaba el temps”.

A més, va dir que el nou Govern ha de tenir temps per aprovar uns pressupostos que suposin el començament de “la sortida democràtica a un conflicte que només es pot superar per l’amnistia i l’autodeterminació”. Contràriament, Illa va demanar als partits independentistes que facin un “pas al costat si no són capaços de formar un Executiu” i va reiterar, per enèsima vegada, la voluntat d’acudir a una sessió d’investidura com el candidat més votat que va ser el 14-F.

.

Canadell, expresident de la Cambra de Barcelona i diputat de JxCat, s’uneix al partit de Puigdemont

En aquest sentit, l’exminsitre de Sanitat va denunciar el “bloqueig permanent” a què, al seu entendre, ERC i JxCat sotmeten Catalunya i va apostar per un Gabinet “de la majoria d’esquerres”. Alícia Romero va avisar ERC que poden fer-se dos lectures al Parlament, que segons el seu parer són la independentista i la d’esquerres: “Tenint en compte que la majoria independentista ha fracassat, hi ha una altra majoria i hauríem d’apostar-hi”.

Mentrestant, Joan Canadell, que va ser president de la Cambra de Barcelona i que va resultar elegit diputat a les llistes de JxCat al febrer, va anunciar ahir la seua afiliació a la formació encapçalada per Carles Puigdemont.

Òmnium fa pressió per un “front comú” independentista Òmnium Cultural va organitzar ahir un acte de pressió per instar tots els agents independentistes a formar un “front comú” i evitar així que “malgasti” el resultat “històric” de les eleccions del passat 14 de febrer. Així doncs, al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, dirigents d’aquesta entitat cultural van instar a abandonar el “laberint institucional” per poder “culminar” el procés d’autodeterminació, combatre “la repressió” i lluitar per l’amnistia.

De la mateixa manera, Òmnium va reconèixer la “tasca incasable de l’exili” i “l’esforç d’internacionalització ingent” de la causa catalana que està portant a terme el Consell per la República. I és que aquesta organització, que està liderada per Carles Puigdemont des de Waterloo (Bèlgica), sembla que és un dels principals esculls perquè republicans i juntistes es posin d’acord a l’hora de tancar un pacte per a la investidura i tota la legislatura.

tracking