SEGRE

ESNOTICIA

El ministeri preveu retardar la segona dosi de Pfizer i Moderna a menors de 79 anys

Passarien de 21 i 28 dies a 6 i 8 setmanes, per disposar de més vacunes per administrar la primera a més persones || A punt un conveni perquè també vacunin les mútues de treballadors

El pavelló Onze de Setembre de Lleida va acollir fins l'1 de desembre les PCR a alumnes.

El pavelló Onze de Setembre de Lleida va acollir fins l'1 de desembre les PCR a alumnes.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estat i les comunitats autònomes debaten avui espaiar la segona dosi en els menors de 79 anys per accelerar la vacunació amb almenys una dosi al nombre més gran possible de persones vulnerables, una estratègia seguida en països com el Regne Unit. La Comissió de Salut Pública tractarà aquesta proposta, que es fa eco de demandes formulades en aquest sentit per Catalunya i Andalusia, i que busca “vacunar al més aviat possible el màxim nombre de persones més vulnerables” a causa de la situació epidemiològica actual en plena nova onada del coronavirus.

L’estratègia passa per retardar als menors de 79 anys les segones dosis de Pfizer dels 21 dies actuals a les 6 setmanes i les de Moderna, dels 28 dies a les 8 setmanes. Aquest debat es planteja a poques hores que l’Agència Europea del Medicament es pronunciï sobre l’administració de la vacuna de Janssen, la distribució de la qual s’ha suspès temporalment mentre s’estudien uns casos de trombes, i quan la d’AstraZeneca s’ha reservat únicament per a la població d’entre 60 i 69 anys.

Així mateix, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va anunciar ahir que la Seguretat Social ultima un conveni amb la Fundació CEOE i amb les mútues d’accidents de treball perquè aquestes últimes puguin administrar vacunes. Per la seua banda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar que a partir del dia 26 i durant tot el mes de maig, arribaran cada setmana a Espanya 1.700.000 dosis de la vacuna de Pfizer.

L’assaig serà coordinat per Jesús Antonio Frías Inhiesta, coordinador de la xarxa i cap del servei de Farmacologia de l’hospital La Paz de Madrid, i participaran també els hospitals Clínico San Carlos (Madrid), Vall d’Hebron i Clínic de Barcelona i Cruces de Bilbao.

A l’edifici annex a l’Arnau se seguirà amb Moderna a grups concrets de malalts i a persones de 70 a 79 anys per accelerar la immunització d’aquest col·lectiu. A l’Atenció Primària es continua amb Pfizer, tot i que alguns han derivat la vacunació a espais municipals.

A Tàrrega es reprendrà demà o dijous, en funció de l’arribada de dosis. A la Seu d’Urgell està previst vacunar avui, demà i dijous i disposen de 722 dosis, 200 d’AstraZeneca i 522 de Pfizer.

Segons assenyalen dades de Salut, a la província 100.209 persones han rebut la primera dosi i 33.491, les dos. Per regions sanitàries, al 23 per cent de la població del pla li han administrat una injecció i al 8%, dos.

En el cas del Pirineu, el 22,2% i el 7,6 per cent, respectivament.

Assaig per posar aquestes vacunes i no la segona dosi d’AstraZeneca L’Institut de Salut Carlos III va presentar ahir el primer assaig clínic que analitzarà en sis-cents pacients la possibilitat d’administrar una segona dosi d’una vacuna amb ARN missatger (Pfizer o Moderna) als que ja n’han rebut una primera d’AstraZeneca. Així ho va indicar la directora de l’Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, a la presentació de l’estudi CombiVacS, que pretén “generar evidència científica” que constati la seguretat de combinar altres vacunes amb AstraZeneca després de suspendre’s la segona dosi en menors de seixanta anys per suposat risc de trombosi.

Va explicar que l’institut s’ha llançat “de manera urgent” a buscar evidència científica que resulti d’utilitat “per sustentar la presa de decisions en relació amb possibles alternatives als ja immunitzats amb una dosi d’AstraZeneca”. 

La vacunació es reprèn entre avui i demà A Catalunya van arribar ahir 193.050 dosis de Pfizer i avui se’n preveuen 56.700 d’AstraZeneca (a Lleida demà, segons Salut), però al pla només es reprendrà avui la vacunació a Alcarràs, que seguirà demà. Al pavelló Onze de Setembre de Lleida es començarà demà a la tarda i, com a novetat, es vacunarà amb Moderna població d’entre 70 i 79 anys.

tracking