SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat no renovarà el toc de queda diumenge si no hi ha rebrot

Sàmper demana a Lleida “instruments” per aplicar mesures després de l'estat d'alarma

Infermeres que vacunen al Pla, al pavelló de Molleurssa.

Infermeres que vacunen al Pla, al pavelló de Molleurssa.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern confia a poder suprimir el toc de queda nocturn a partir de diumenge vinent, quan finalitza l'estat d'alarma, si les dades epidemiològiques de la Covid continuen a la baixa. Tot i així, avui el Consell Executiu preveu aprovar un decret per aplicar-lo en cas que sigui necessari i demana a l'Estat més eines jurídiques.

El Govern vol suprimir el toc de queda a partir de diumenge que ve, 9 de maig, quan decaurà automàticament després del final de l’estat d’alarma, si les dades de la Covid es mantenen com ara, a la baixa. Així ho van assegurar ahir els consellers en funcions Meritxell Budó i Miquel Sàmper, encara que el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va voler ser més caut i va afirmar que encara no s’ha pres cap decisió. Això sí, el toc de queda hauria de començar més tard de les 23.00 hores, que és quan la restauració haurà de tancar, ja que ara és de 22.00 a 6.00.

D’una banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assenyalar que les dades estan estabilitzades i tendeixen a la baixa, per la qual cosa no seria necessari mantenir el confinament nocturn. De tota manera, va assegurar que el Consell Executiu d’avui aprovarà “en principi” un marc normatiu per poder aplicar un toc de queda o confinaments perimetrals més enllà del dia 9 de maig. “Ens preparem per poder fer-ho”, va afegir, i va recordar que totes les mesures addicionals d’aquest tipus hauran d’estar avalades pel Tribunal Superior de Justícia.

Salut assenyala que el toc de queda ha estat efectiu, encara que també lesiu a nivell emocional

Per la seua part, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va reiterar a Lleida la voluntat de no allargar el toc de queda, a l’espera de veure com evoluciona la pandèmia. Tanmateix, es va afegir a la petició del País Basc a l’Estat d’una delegació competencial per poder fer “un decret d’alarma a la carta”, si l’evolució del virus ho demanés davant de situacions puntuals.

D’aquesta manera, va reiterar que el Govern té previst aprovar avui un decret llei que els permeti aplicar restriccions en cas que sigui necessari. “Si existís un rebrot en alguna localitat o regió o entrés una variant més agressiva, com la de l’Índia, hauríem de tenir un instrument per prendre les mesures necessàries per controlar aquest focus”.

Al seu torn, va insistir que el Govern espanyol faciliti “instruments que donin empara” a les comunitats per poder fer-ho de manera àgil i va recordar que “la restricció de tot dret fonamental ha de ser aprovada per un tribunal”.

Sobre aquesta qüestió, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va afirmar ahir que les comunitats autònomes compten amb “eines i instruments suficients” per poder seguir controlant la pandèmia. “La legislació que tenim creiem que és suficient i amb les mesures que hem anat prenent al Consell Interterritorial, també”, va concloure.

Finalment, el secretari de Salut, Marc Ramentol, va afirmar que encara no està decidit si hi haurà toc de queda nocturn. “És al llarg de la setmana quan s’acabarà prenent la decisió definitiva”, va dir després d’explicar que ahir van començar l’anàlisi.

Va assenyalar que caldrà avançar-se en la decisió per si cal una ratificació judicial. En tot cas, va assegurar que es prendrà “en funció de les dades sanitàries”.

Ramentol també va defensar que el toc de queda “ha estat una mesura efectiva”, encara que va reconèixer que ha estat “lesiva a nivell emocional” .

Amb el final de l’estat d’alarma també decau el confinament perimetral i la limitació de persones en reunions.

tracking