SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

Els indults als presos de l'1-O arribaran d'aquí a un mes, estaran limitats i seran reversibles

El Govern de Pedro Sánchez prepara un text que eviti un xoc de trens amb el Suprem || Ábalos assegura que assumiran el preu i Aragonès demana convocar la taula de diàleg abans de les vacances

Acte ahir de l’ANC amb la presidenta, Elisensa Paluzie, i el vicepresident, David Fernández.

Acte ahir de l’ANC amb la presidenta, Elisensa Paluzie, i el vicepresident, David Fernández.BERNAT VILARÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central preveu aprovar els indults als presos independentistes condemnats pel Tribunal Suprem entre finals de juny i principis de juliol, segons va informar ahir el diari El País. El rotatiu concreta que l’Executiu de Pedro Sánchez està treballant en un indult parcial, que mantindria les penes d’inhabilitació i perdonaria alguns anys de la condemna de presó, diferents en cada cas, però suficients perquè tots els presos siguin excarcerats automàticament.

A més, la mesura serà reversible, és a dir, que si reincideixen en un període que pot ser d’uns tres anys, l’indult quedarà anul·lat. Segons explica El País, els indults s’estan treballant amb un equip dirigit pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, amb el suport de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i es treballa en un text que eviti un xoc de trens amb el Suprem, després que emetés un informe desfavorable.

L’objectiu és tancar un document amb arguments centrats en la justícia, l’equitat i la “utilitat pública” (que l’indult és positiu per a l’interès general) per evitar que la Sala Tercera del Suprem el tombi.

En aquest sentit, el ministre de Transport i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va afirmar que el Govern espanyol “està disposat a assumir el cost dels indults” als polítics presos però, alhora, va demanar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que exerceixi el seu lideratge per avançar en la resolució del conflicte.

Jordi Sànchez (Junts) vol valentia del Govern espanyol i creu que els indults repararan el mal

Per la seua part, Aragonès va afirmar que la taula de negociació entre la Generalitat i el Govern central s’ha de posar en marxa “abans de les vacances d’estiu”. En una entrevista al diari Ara va explicar que en les setmanes vinents la seua voluntat és reunir les forces de la investidura, organitzacions socials i independentistes i, “a partir d’aquí, sumar com més institucions millor”.

Així mateix, el vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va defensar que els indults per als presos de l’1-O “resolen set casos, però no resolen ni l’exili ni els 3.000 encausats pel procés independentista”.

Els indults a Vera, Barrionuevo i Armada, entre els precedents

Els indults als condemnats pel procés independentista tenen com a principal precedent els concedits en democràcia a l’exgeneral Alfonso Armada, condemnat pel 23-F i, per la seua transcendència política, el perdó parcial que van obtenir el desembre del 1998 l’exministre José Barrionuevo i la seua mà dreta a Interior, Rafael Vera. En ambdós casos es comptava amb l’aval del Tribunal Suprem.

D’altra banda, pel que respecta al perdó obtingut per polítics que han estat condemnats per corrupció, segons l’Indultòmetre que publica la Fundación Civio, aquesta classe de mesures de gràcia s’han atorgat a més de 200 penats a aquest tipus de delictes d’ençà del 1996.

PP, Vox i Cs es manifestaran el 13 de juny a Madrid L’ANC va criticar ahir els partits independentistes per esperar “concessions de l’Estat” i tornar Catalunya “als anys de l’Estatut” del 2006. En un acte polític a l’Auditori de Cornellà de Llobregat, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va culpar les formacions per deixar que “s’instal·li el desànim i la decepció” en les bases del moviment.

Per la seua part, el vicepresident, David Fernández, va afirmar que “el tren cap a la independència abandona la via morta i torna a la via principal” i va avisar que serà la gent qui “tornarà a pilotar-lo”. Fernández també va asseverar que la independència és “el millor indult i la millor amnistia” per a totes les persones “empresonades, exiliades i represaliades”.

tracking