SEGRE

LLATINOAMÈRICA POLÍTICA

Els candidats en les eleccions del Perú voregen l'empat tècnic

La filla de Fujimori ha retallat terreny en els últims dies a l'esquerrà Castillo || Més de 25,2 milions de peruans estan cridats a elegir el president

Els candidats a la presidència del Perú Keiko Fujimori i Pedro Castillo se saluden en un debat.

Els candidats a la presidència del Perú Keiko Fujimori i Pedro Castillo se saluden en un debat.EFE/ALDAIR MEJÍA/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona volta de les presidencials al Perú es presenta avui amb un empat tècnic a les enquestes entre els candidats Pedro Castillo i Keiko Fujimori, amb menys d’un punt percentual de distància en l’última enquesta coneguda, la qual cosa confirma el final d’infart que tindran els comicis al país sud-americà.

D’acord amb el sondeig de l’Institut d’Estudis Peruans (IEP), la dretana Fujimori rep un 40,9% de preferències, i l’esquerrà Castillo, el 40,8%, fet que revela un mínim favoritisme cap a la candidata de Força Popular. En qualsevol cas, la dada entra plenament dins del marge d’error de l’estudi, de manera que la situació és d’empat tècnic i hauran de decidir els més de 25,2 milions de peruans amb dret a elegir el seu president per al període 2021-2026.

La filla de l’expresident Alberto Fujimori ha guanyat dos punts percentuals des de l’últim mesurament del maig de l’IEP, com al postulant del partit Perú Lliure ha perdut 0,6% de preferències l’últim mes.

Tanmateix, la cap d’Estudis d’Opinió de l’IEP, Patricia Zárate, va reconèixer que hi ha dos grups d’electors que no es poden mesurar adequadament en aquests estudis, que són els que viuen en l’àrea rural i els que resideixen a l’estranger.

Així mateix, persisteix un 11,5% de vot en blanc o viciat, i un 6,8% d’indecisos.

El gruix de vots a favor de Fujimori és a Lima amb 53,5% i al nord amb 42,7%, mentre que els votants majoritaris de Castillo viuen al sud amb 57,6% i al centre del país amb 50,5%. Per la seua part, a l’orient amazònic hi ha el grup més gran de votants en blanc o viciat amb 12,9 per cent, seguit pel nord amb 12,7 per cent.

De la mateixa manera, els votants del sector econòmic més alt estan a favor de Fujimori (53,3%), mentre que el més baix s’alia amb Castillo (45,9 per cent). Per gènere i edat, els votants també han definit les seues preferències en aquesta elecció presidencial, ja que les dones votaran per Fujimori (44,4%), els homes per Castillo (46,7%), els més joves entre 18 i 24 anys per Fujimori (42,9%), mentre que els de 25 a 39 anys, per Castillo (44,3%).

tracking