SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIÓ

Junqueras qüestiona la unilateralitat, advoca per pactar un referèndum i avala els indults

Malgrat que insisteix en l'amnistia i allarga la mà als catalans que es van sentir “exclosos” pel procés || La Moncloa aplaudeix el “canvi d'opinió” del líder d'ERC i JxCat exigeix no descarta cap camí

El president Pere Aragonès i Pedro Sánchez, cap de l’Executiu espanyol, ahir, en un acte de Foment del Treball a Barcelona.

El president Pere Aragonès i Pedro Sánchez, cap de l’Executiu espanyol, ahir, en un acte de Foment del Treball a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Oriol Junqueras, president d’ERC, va qüestionar ahir la via unilateral cap a la independència i va apostar per pactar un referèndum d’autodeterminació amb l’Estat. En una carta, va afirmar que els indults poden “alleujar el conflicte”, encara que va insistir en l’amnistia per resoldre-ho, i va allargar la mà als catalans que s’han sentit “exclosos” pel procés.

També es va marcar com a “prioritat” acabar amb la “persecució judicial” contra els independentistes. Les paraules de Junqueras van suscitar reaccions oposades.

Mentre que des de la Moncloa van aplaudir la seua “autocrítica”, JxCat va defensar no renunciar a cap camí per aconseguir la independència i PP i Cs van desconfiar de la seua sinceritat.

Així, en relació amb els indults, Junqueras va manifestar que “hi ha gestos que poden pal·liar el dolor de la repressió i el sofriment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí”. No obstant, va reivindicar l’amnistia com la millor solució per “acabar amb l’aposta per la persecució judicial”.

Igualment, el líder d’ERC va indicar que la millor via per aconseguir la independència és l’escocesa, amb un referèndum pactat, perquè és la que més reconeixement internacional genera. “Sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu”, va opinar.

Arran d’això, va subratllar que la majoria dels catalans defensen el referèndum i va allargar la mà als ciutadans que es van sentir “exclosos” durant la tardor del 2017.

Després de la publicació de la carta, José Luis Ábalos, ministre de Transport, va lloar l’“autocrítica” de Junqueras que, al seu parer, demostra que vol actuar “dins de la legalitat” i justifica els indults. Tanmateix, va descartar assumir la via escocesa. Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat, va exigir que l’independentisme no renunciï a cap via i la lleidatana Marta Vilalta, portaveu d’ERC, va matisar que, sense renúncies, prioritzen la negociació. PP i Cs van posar en dubte la sinceritat de Junqueras.

Aragonès i Sánchez aposten pel diàleg

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, van llançar ahir sengles missatges a favor del diàleg en un acte de Foment del Treball celebrat a Barcelona i al qual van assistir tots dos. Va ser la primera vegada que es veien en persona des que el dirigent republicà va assumir, a finals del mes passat, la presidència de l’administració catalana. D’aquí a unes setmanes, ambdós faran la seua primera reunió com a presidents a la Moncloa, prèvia a la reactivació de la taula de diàleg entre la Generalitat i l’Estat.

El president espanyol insta a tenir una visió a llarg termini i critica la “petitesa” d’interessos partidistes

Així, Aragonès va manifestar que és una “oportunitat” però també una “obligació” apostar pel diàleg i la negociació per resoldre el conflicte català. Davant de Sánchez, va admetre que serà “extraordinàriament difícil”, però va constatar que “cal superar el bloqueig i avançar una altra vegada”. En aquest sentit, va aplaudir els “passos cap endavant” efectuats pel Govern espanyol, a pesar que va afegir que la Generalitat continua tenint com a recepta per acabar amb el conflicte l’amnistia i l’autodeterminació.

Per la seua part, Sánchez va demanar “generositat” per deixar enrere la “dialèctica estèril dels uns i dels altres” per buscar “un nou nosaltres”. “És el moment de fer passos que ens permetin avançar i fer-ho amb decisió, serenitat i un enorme sentit de justícia, buscant en tot moment la pau i la convivència per sobre de la petitesa dels interessos partidistes”, va afirmar, alhora que va subratllar la importància de pensar en el “llarg termini” com a fórmula d’èxit.

Això, mentre els indults als dirigents independentistes condemnats per l’1-O semblen estar cada vegada més a prop, segons va apuntar ahir mateix Miquel Iceta, ministre de Política Territorial. Calcula que la concessió d’aquesta mesura de gràcia es produirà abans de l’estiu i va assegurar que el PSOE està disposat a assumir el “cost” que comportarà.

I és que, com va admetre Alícia Romero, portaveu del PSC al Parlament, part dels seus votants no ho compartiran.

tracking