SEGRE

Salut estrena un sistema de recordatoris per al programa de detecció del càncer de mama

Imatge de l'SMS que reben les usuàries

El Programa de detecció precoç del càncer de mama de Lleida estrena un sistema d'enviament d'SMS per recordar les cites a les usuàries

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones de Catalunya, on cada any es diagnostiquen aproximadament 3,400 d'aquesta malaltia. La prevenció és una eina important en aquest tipus de càncer.

Per aquesta raó, per primera vegada, les usuàries del Programa de detecció precoç del càncer de mama de la Regió de Lleida estrena un sistema d'SMS recordant a les usuàries el dia de la mamografia. Aquest avís els arribarà sis dies abans del dia i hora que prèviament, se'ls haurà d'haver notificat per carta.

D'aquesta manera també es facilitarà que puguin modificar la data de la cita, en cas que ho necessitin. Per ara, cada setmana se n'expedeixen uns 450 missatges, però està previst que a finals d'any els missatges es facin arribar a unes 10.000 usuàries. A més, aviat s'integraran les imatges radiològiques del cribratge de la mamografia a la història clínica compartida, així els professionals podran disposar automàticament de les proves sense haver de demanar-les expressament.

Amb la situació de la Covid-19, no va ser fins al passat octubre que el Programa de detecció precoç del càncer de mama hi va poder reprendre l'activitat. Des d'aleshores, el ritme de derivació a la Unitat Funcional de Mama de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha resultat similar al del 2019, així de gener a maig del 2019 es van derivar 71 dones, aquest 2021 han estat 74. Avui dia aquest petit increment no resulta indicatiu d'empitjorament, segons explicava la responsable del programa, Montse Llorens. "Tot i que la participació de les usuàries ja és molt alta, confiem que d'aquesta manera podrem aconseguir rondar gairebé el 100% d'eficàcia", destaca Llorens sobre el sistema d'SMS. "La primera carta els arriba un mes abans de la cita i l'SMS és un recordatori molt més proper que els permet canviar la data en cas que ho necessitin.

Això facilitat que, a l'hora de la veritat, puguin acudir-hi", afegia la Montse. Ja es va comprovar que l'augment d'assistència era significatiu, quan sols es realitzava, a més de la carta, una trucada de telèfon.

En aquest sentit, la participació del 2019 va ser del 65%, en canvi, el 2020 va rondar el 90%. Concretament, quan es va reprendre l'activitat del programa a l'octubre, es van citar a 4.695 dones i es van fer 4.267 mamografies. L'activitat del Programa té lloc en dues Unitats Radiològiques de Cribratge (URC): la clínica Mi NovAliança, que atén a les dones de la ciutat de Lleida, i la Unitat Mòbil de Mamografies, que fa les mamografies de les dones de les comarques de Lleida.

tracking