SEGRE

PROCÉS POLÈMICA

Casado es desmarca d'Ayuso i defensa el rei, que firmarà els indults que doni Moncloa

El líder del PP assenyala que la responsabilitat de la concessió és “exclusiva” de Sánchez i que Felip VI està obligat a rubricar-los || Almeida qualifica com a “anècdota” les crítiques de la presidenta madrilenya

Els cantaires es van reunir ahir, com cada dilluns, davant de la Paeria per la llibertat dels presos.

Els cantaires es van reunir ahir, com cada dilluns, davant de la Paeria per la llibertat dels presos.JOSEP MARIA CURRIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es preguntés diumenge si el rei firmaria o no els indults en cas que els concedeixi el Consell de Ministres, fonts del Palau de La Zarzuela van deixar clar que Felip VI té el deure de rubricar qualsevol decret que li presenti el Govern espanyol i que complirà les seues atribucions constitucionals en ocasió de l’eventual atorgament d’aquesta mesura de gràcia als líders independentistes condemnats pel procés. “La firma dels decrets és Constitució pura i el rei no farà cap altra cosa que ser fidel a les seues funcions constitucionals”, van sentenciar.

Amb aquestes paraules, La Zarzuela es va apartar de les insinuacions de Díaz Ayuso, que va lamentar que La Moncloa pretengui “fer còmplice” el monarca de la concessió dels indults. I és que la lleidatana Marta Vilalta, portaveu d’ERC, ja havia alertat que si Felip VI no rubricava els indults, hauria d’abandonar el tron.

També va esmenar la dirigent madrilenya el líder del seu partit, Pablo Casado, que va remarcar que la responsabilitat per l’atorgament dels indults és “exclusiva” del govern de Pedro Sánchez i que el rei queda al marge de la presa de decisions. “La societat espanyola té molt clar qui és qui en el trist pacte dels indults”, va sentenciar, hores després de la manifestació a la madrilenya plaça de Colón, en què els populars van coincidir, encara que evitant la fotografia conjunta, amb els ultradretans de Vox i amb Ciutadans.

A diferència de Casado, José Luis Martínez Almeida, portaveu del PP i alcalde de Madrid, va rompre una llança en favor de Díaz Ayuso i va dir que les seues paraules sobre el rei no van ser més que una “anècdota” de la qual se serveix ara Moncloa per evitar parlar de la qüestió de fons. La mateixa Ayuso va acabar corregint i va dir que el rei “no és còmplice de res”.

Esquerra i Junts exploraran “totes les vies” per obtenir l’autodeterminació si fracassa el diàleg

Iceta adverteix que poden arribar els indults “en qualsevol moment” i no descarta que sigui avui

En paral·lel, Jordi Sànchez, secretari general de Junts per Catalunya, va dir que si arriben els indults “no seran a canvi d’un penediment” i va admetre que alleujaran el “dolor propi”. Tot i així, va insistir en l’amnistia, objectiu compartit amb Esquerra Republicana. Arran d’això, Albert Batet, líder de JxCat al Parlament, i la portaveu, Mònica Sales, es van reunir ahir amb el president, Pere Aragonès, en la ronda de contactes que ha iniciat per fixar posició de cara a la taula de diàleg amb l’Estat.

Les dos formacions aspiren que pivoti sobre una llei d’amnistia i l’exercici de l’autodeterminació. No obstant, es van comprometre a “explorar totes les vies” per aconseguir l’autodeterminació de Catalunya si la taula de diàleg amb La Moncloa no dona els fruits que esperen.

tracking