SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Aragonès defensa el diàleg amb l'Estat i el rei demana unitat per encarar la reactivació

El president no participa en la recepció de Felip VI, però tots dos xarren breument en presència del líder sud-coreà || El Cercle d'Economia, a favor dels indults, obre la reunió anual

El rei, ahir a la nit a Barcelona, durant el sopar al Cercle d’Economia, al qual no va anar Aragonès.

El rei, ahir a la nit a Barcelona, durant el sopar al Cercle d’Economia, al qual no va anar Aragonès.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i Felip VI van conversar ahir breument a l’inici de la reunió anual del Cercle d’Economia a Barcelona. Encara que el cap de l’Executiu no va participar en la recepció al monarca, després es van trobar en presència de Moon Jae-in, president de Corea del Sud, i sota la mirada d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i Teresa Cunillera, delegada del Govern espanyol a Catalunya.

Abans de l’arribada del rei, Aragonès va apostar per concedir una “oportunitat” al diàleg i a la negociació amb l’Estat de cara a solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya. “Tenim una oportunitat de poder avançar en l’escenari polític”, va manifestar el president, que va reclamar recuperar la declaració de Pedralbes del 2018, subscrita entre la Generalitat i La Moncloa, que plantejava la figura d’un relator i no citava expressament la Constitució espanyola.

A més, va instar el Govern espanyol a posar sobre la taula de diàleg una proposta per a Catalunya. Amb tot, va remarcar que el possible acord que surti d’aquesta taula de diàleg, que ERC va arrancar a Sánchez durant la negociació de la investidura com a president espanyol i que només es va convocar en una ocasió a finals de febrer de l’any passat, ha de ser sotmès a la ciutadania.

També va afirmar que dialogarà “amb tothom” a fi de defensar el futur de Catalunya. D’altra banda, el president va avalar la presència de membres de la Generalitat en actes en què participi Felip VI, malgrat les discrepàncies amb la Corona.

“Defensarem les nostres conviccions sempre i a tot arreu, i no rebaixarem ni un gram nostre programa i els nostres plantejaments”, va advertir..

El president Aragonès diu que parlarà amb tothom per defensar el futur de Catalunya

Més tard, Aragonès va coincidir breument amb el rei. Tots dos van xarrar en presència de Moon Jae-in i d’altres dirigents polítics. Al banquet, en representació de la Generalitat, hi van assistir Laura Vilagrà, consellera de la Presidencia, d’ERC, i Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior, de JxCat. En aquest marc, el monarca va pronunciar un discurs en castellà, i amb algunes frases en català, en el qual va demanar al sector empresarial, econòmic i polític de conjurar-se per sortir de la crisi. Igualment, va subratllar que aquesta mena d’actes demostren “les fortaleses, capacitats i oportunitats econòmiques” que ofereix Espanya.

En canvi, Felip VI no va fer cap menció a la situació política entre Catalunya i Espanya ni a la polèmica sobre els indults. Javier Faus, president del Cercle d’Economia, sí que s’havia pronunciat hores abans a favor dels indults.

En un altre ordre de coses, igual que Aragonès, Oriol Junqueras, líder d’ERC, va reafirmar la seua voluntat de dialogar amb l’Estat i va dir que tots els processos polítics són multilaterals.

tracking