SEGRE

CORRUPCIÓ JUSTÍCIA

El jutge asseu al banc dels acusats Pujol i els seus set fills i deixa al marge Marta Ferrusola

Acusats d'associació il·lícita, blanqueig i delictes contra Hisenda, demana 7 milions de fiança al primogènit

La Fiscalia demana per a Jordi Pujol nou anys de presó, mentre que l’Advocacia de l’Estat l’exonera.

La Fiscalia demana per a Jordi Pujol nou anys de presó, mentre que l’Advocacia de l’Estat l’exonera.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha acordat l’obertura de judici oral contra l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, els seus set fills i onze persones més, entre elles l’exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, i els empresaris Luis Delso, Carles Sumarroca i Carles Vilarrubí, en relació amb la fortuna presumptament il·lícita que el clan va acumular i va mantenir oculta durant dècades. En concret, el jutge els asseu al banc dels acusats pels delictes d’associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte continuat de falsificació de document mercantil, contra la Hisenda Pública i un altre de frustració de l’execució.

En la seua interlocutòria d’obertura de judici, i després d’excloure del procediment per demència sobrevinguda Marta Ferrusola, dona de l’expresident, el jutge requereix Jordi Pujol Ferrusola i la seua exdona perquè en el termini de 10 dies dipositin respectivament 7,5 milions d’euros i 400.000 per cobrir les possibles responsabilitats civils que puguin derivar-se pels delictes contra la Hisenda Pública. El magistrat també ratifica la situació de llibertat dels acusats i explica que “no existeix la necessitat d’assegurar la seua presència en les sessions del judici oral” amb una situació diferent que han mantingut durant el procés.

És a dir, deixar constància del domicili a Espanya i l’obligació de comparèixer a les crides judicials que siguin necessàries..

Fiscalia demana 9 anys de presó per a l’expresident i entre 8 i 29 per als seus fills, la més alta per al més gran

Per aquests fets la Fiscalia demana una condemna de nou anys de presó per a l’expresident, mentre que per als seus set fills sol·licita penes que oscil·len entre els 8 i els 29 anys de presó que reclama al primogènit.

L’Advocacia de l’Estat, per la seua part, exonera Pujol pare, i només acusa el fill gran, a qui demana 25 anys de presó, a la seua exdona, per a qui demana 17 anys, i a Josep Pujol Ferrusola, per a qui demana quatre anys i mig. També sol·licita 7,7 milions d’euros al primogènit per cinc delictes fiscals.

Pedraz concedeix un mes als acusats perquè presentin els seus escrits de defensa i inclou els escrits de les acusacions, en els quals s’indiquen els delictes i les penes de presó sol·licitades per als processats.

La família es va lucrar gràcies a la seua posició, diu la instrucció

Fa just un any l’anterior instructor d’aquesta causa, el jutge José de la Mata, va proposar jutjar els membres de la família Pujol Ferrusola per formar una organització criminal que, aprofitant la seua posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d’activitats corruptes. En aquest procediment també es va investigar empresaris que presumptament van fer pagaments milionaris a la família dissimulats sota estructures societàries més o menys sofisticades i utilitzant paradisos fiscals i fórmules contractuals. Aquests contractes simulats eren recompensats per la família en adjudicacions, canvis de qualificació urbanística o adjudicació de concessions, segons la instrucció.

tracking