SEGRE

PROCÉS PARTITS

ERC critica la “posada en escena operística” de Sánchez pels indults i exigeix l'amnistia

Els republicans insisteixen que la mesura de gràcia no acabarà amb el conflicte entre Catalunya i l'Estat || La formació ratifica la nova Executiva amb la vista posada en les municipals del 2023

Marta Vilalta i el president Pere Aragonès, ahir a la presentació a Barcelona del llibre de Junqueras.

Marta Vilalta i el president Pere Aragonès, ahir a la presentació a Barcelona del llibre de Junqueras.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general adjunta d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, va criticar ahir que el Govern central s’estigui dedicant a “especular” sobre quan arribaran els indults als presos pel procés amb “posades en escena operístiques”, amb referència a l’acte que el president Pedro Sánchez farà demà a Barcelona per parlar sobre la mesura de gràcia i al qual no assistirà cap membre de la Generalitat, quan “milers d’independentistes” estan sent “represaliats”.

Per a la republicana, en el que l’Executiu hauria de treballar és a buscar solucions per posar fi a aquesta situació, unes solucions que, segons va assegurar, han de passar per una llei d’amnistia i el dret a l’autodeterminació.

Esquerra defensa que la concessió dels indults, que podrien arribar dimarts vinent o el següent, serviran per alleujar la situació personal dels dirigents independentistes a la presó, però no per acabar amb el conflicte polític que existeix entre Catalunya i l’Estat. Per fer-ho, va assegurar Vilalta, serà necessari abordar-ho “políticament, amb determinació, empatia, amb la mà estesa i reprenent el diàleg i la negociació amb la persistència per fer inevitable un referèndum acordat”.

“Això només es resoldrà amb altes dosis de democràcia, amb solucions polítiques que s’allunyin dels tribunals, amb una amnistia i amb l’exercici del dret a l’autodeterminació”, va asseverar. Així es va pronunciar la secretària adjunta d’ERC a l’inici del consell nacional de la formació, en el qual es va ratificar la nova Executiva del partit, amb la vista posada en les eleccions municipals, que se celebraran el 2023 i ampliant els seus membres de 22 a 26.

Així doncs, com ja es va comunicar dilluns, l’exconsellera Alba Vergés serà vicesecretària general de Partit Obert i l’exregidor a Badalona Oriol Lladó, el de Comunicació i Estratègia. Per la seua banda, l’exdiputada al Congrés Laia Cañigueral entra com a secretària de coordinació de Política Supramunicipal i es crea la secretaria de Política Municipal, que ocuparà l’exdelegada del Govern a la Catalunya Central Alba Camps.

L’exconsellera lleidatana Anna Simó serà la nova secretària d’Educació, Cultura i Esports

Pel seu costat, la lleidatana Anna Simó, exmembre de la Mesa del Parlament, serà la nova secretària d’Educació, Cultura i Esports i l’exconseller Chakir El Homrani ostentarà la secretaria de Política de Treball. El regidor de Mollet Oriol López es posarà al capdavant de la secretaria de Coordinació Municipal i Ciutats Grans, i Cristina Gómez, que fins ara ocupava aquest càrrec, passarà a estar a la Secretaria de Transició Ecològica, que incorpora el concepte d’habitatge.

Rull avisa que no es deixarà censurar i Junqueras vol seguir lluitant

L’exconseller Josep Rull va advertir ahir que no està disposat a acceptar que condicionin el seu indult a determinats “límits” a la seua llibertat per “pensar, dir i fer”. Rull va subratllar que no pot “renunciar a defensar lliurement i pacíficament” les seues idees davant de la possibilitat que la mesura de gràcia sigui reversible. Així mateix, va remarcar que el que exigeixen és l’amnistia.

Per la seua banda, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va afirmar en un acte on va presentar el seu nou llibre que mentre hi hagi encausats per delictes de sedició i rebel·lió i siguin “una constant generalitzada, com ho és a Espanya, voldrà dir que queda molta feina a fer per culminar el camí cap a la llibertat” i va instar a continuar lluitant. D’altra banda, des de Junts van considerar d’“acudit” la taula de diàleg i van descartar, per “coherència”, que els dirigents d’aquest partit tinguin un gest similar al de Junqueras, rebutjant la unilateralitat del procés.

tracking