SEGRE

ESNOTICIA

Indultats els líders independentistes, que poden sortir de la presó avui mateix

La Moncloa els condiciona al fet que no cometin delictes greus i manté la inhabilitació

Els líders independentistes, al banc dels acusats en l’inici del judici al Suprem, el febrer del 2019.

Els líders independentistes, al banc dels acusats en l’inici del judici al Suprem, el febrer del 2019.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va indultar ahir els nou dirigents independentistes que el Tribunal Suprem va condemnar a penes de presó per l'1-O al·ludint a raons d'“utilitat pública”. La mesura de gràcia es farà efectiva avui mateix i tots abandonaran la presó al migdia. L'independentisme va insistir, tanmateix, en la via de l'amnistia.

El Govern de Pedro Sánchez va aprovar ahir l’indult d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tots ells condemnats a presó per l’1-O. La Moncloa els ha eximit de complir el que els queda de les penes pels delictes de sedició i malversació. Tanmateix, manté la inhabilitació, amb la qual cosa, a la pràctica, passaran entre sis i nou anys fins que puguin ocupar càrrecs públics. A més, en funció de cada cas, la concessió d’aquest perdó s’ha supeditat al fet que no cometin delictes greus en un període d’entre 3 i 6 anys. Altrament, segons la previsió del Govern espanyol, l’indult quedaria sense efectes. L’Executiu va adduir raons d’“utilitat pública” per justificar la mesura de gràcia. En paraules de Pedro Sánchez, serviran per obrir una “etapa de diàleg i retrobament”, així com per encarar el futur “amb optimisme”.

Una vegada aprovats per la Moncloa, els indults són firmats pel rei, com a acte degut, i passen a la taula del Suprem, que és el tribunal que n’ha d’ordenar l’execució al jutge de vigilància penitenciària i a les presons catalanes.

Malgrat que en un primer moment s’havia especulat amb la possibilitat que aquests tràmits es completessin en qüestió d’hores, fent possible que els presos haguessin abandonat els centres ahir mateix, finalment serà avui quan quedin en llibertat. El Suprem es reuneix avui dimecres per acordar les excarceracions i està previst que, a partir de les dotze del migdia, els dirigents independentistes empresonats per l’1-O abandonin definitivament els centres penitenciaris de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras.

Seran rebuts per membres del Govern de la Generalitat i per diputats. Faran una declaració al sortir, segons van indicar des de l’independentisme, que, a més, considera insuficient aquesta mesura.

Així ho va verbalitzar Pere Aragonès, president de la Generalitat, que va admetre que l’aprovació d’aquesta mesura de gràcia dona “credibilitat” al diàleg amb l’Estat espanyol, a pesar que va afegir que insistiran en l’amnistia per acabar amb la “repressió” i la celebració d’un “referèndum acordat amb aval internacional”. També la resta de formacions independentistes van advocar per aquesta fórmula i van brandir l’informe aprovat dilluns passat per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en el qual es va exigir a Espanya la posada en llibertat dels nou dirigents independentistes que avui sortiran de la presó.

Jordi Sànchez, expresident de l’ANC, i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, seran els dos líders de l’1-O que més temps hauran passat rere els barrots, 3 anys i 8 mesos, des del 16 d’octubre del 2017. Els últims dirigents que van entrar a la presó ho van fer el març del 2018 i tots, menys Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, ja havien passat setmanes empresonats el 2017.

Els presos insisteixen que el full de ruta passa per una amnistia Els dirigents independentistes empresonats que abandonaran avui la presó gràcies als indults concedits ahir pel Consell de Ministres van reiterar ahir que el full de ruta per acabar amb la “repressió”, posar fi a tots els judicis i permetre el lliure retorn dels polítics que són a l’estranger passa per una amnistia. Dolors Bassa, que va ser consellera de Treball, va dir que “després de 3 anys comença a tornar a la política el que mai no hauria d’haver-ne sortit” i va afegir que queda pendent acabar amb la “repressió”.

També Jordi Turull, que va ser conseller de Presidència, va assenyalar que el camí passa per l’amnistia, l’autodeterminació i la independència.

El TS només pot tombar indults si són una “desraó manifesta”

Davant dels recursos que van anunciar ahir PP, Vox i Ciutadans per mirar de frenar els indults, la jurisprudència del Tribunal Suprem assenyala que els indults únicament poden ser revocats per la Justícia quan incorren en una “manifesta desraó”. En aquest sentit ho van indicar els magistrats de la Sala Contenciosa Administrativa el 2013, en relació amb l’indult d’un conductor kamikaze que havia estat condemnat a una pena de 13 anys de presó per haver causat la mort d’un jove quan conduïa en sentit contrari per una autopista el 2003. El Tribunal Suprem va donar llavors la possibilitat d’argumentar millor l’indult per fer-lo novament efectiu..

tracking