SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Sánchez reivindica la valentia de donar uns indults que el PSOE avala sense fissures

Malgrat l'absència dels barons socialistes més crítics amb la mesura de gràcia || Illa afirma que el problema no és de Catalunya amb Espanya, sinó entre catalans i no hi ha “amnisties ni referèndums”

Sánchez conversa amb la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, durant la reunió del comitè federal.

Sánchez conversa amb la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, durant la reunió del comitè federal.EFE/CHEMA MOYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, va reivindicar ahir la “valentia” demostrada amb la concessió dels indults als líders independentistes del procés, una mesura de gràcia que va considerar que ja està esdevenint efectiva i que va ser avalada sense fissures pel comitè federal del PSOE. Davant d’aquest òrgan, el màxim del partit entre congressos, Sánchez va justificar les mesures de gràcia als dirigents polítics catalans i les va considerar una demostració més del “patriotisme” del PSOE i del seu amor a Espanya.

A aquest tancament total de files hi va contribuir l’absència en aquesta trobada de dirigents crítics amb els indults com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; el d’Aragó, Javier Lambán; el d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara; i l’encara secretària general del PSOE-A, Susana Díaz. No obstant, excepte García-Page, la resta han anat en les últimes setmanes acceptant les mesures de gràcia impulsades pel Govern espanyol.

Els indults són, va defensar Sánchez, un primer pas que, encara que no resoldran per si sols el problema, llancen un “rotund i contundent missatge” a la societat catalana. “El PSOE és un partit valent, decidit, determinat per la convicció d’estar complint el nostre deure quan ens ha tocat governar”, va afirmar Sánchez, que va instar a unir forces en el nou temps que s’obre encara que advertint que la independència és “una cosa del segle passat”.

A més, va observar que la seua aposta pels indults i per la convivència a Catalunya comença a tenir efectes. També va confiar que la ciutadania assumeixi amb “empatia” els indults malgrat les reticències que hi pugui haver en l’actualitat.

Per la seua banda, l’exministre de Sanitat i líder del PSC, Salvador Illa, va afirmar davant dels seus companys de la direcció socialista que el problema no és de Catalunya amb Espanya, sinó entre catalans i, després de deixar clar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha de convocar una taula de partits a Catalunya, va advertir que no hi ha ni l’amnistia ni un referèndum d’autodeterminació.

A la clausura del quinzè Congrés del Partit Popular del País Valencià, el líder popular va alertar en aquest sentit que si els independentistes obliguen el president del Govern “hi haurà un referèndum d’autodeterminació que trencarà la igualtat dels espanyols i la unitat nacional. Però nosaltres no ho consentirem”, va assegurar en aquest sentit.

barcelona

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, defensa la via del diàleg i la negociació davant la unilateral per avançar cap a la independència perquè assegura que permet assolir “el reconeixement de la comunitat internacional”. “Com més ferms siguem en la defensa del diàleg i la negociació, i com més convençuts estiguem en la defensa de buscar un acord i una solució democràtica que permeti que els ciutadans decideixin votant sobre el seu futur, més fàcil serà que la comunitat internacional ens entengui”, va explicar en una entrevista de TV3.

Encara que va reconèixer que hi ha components d’unilateralitat a les accions que defensa per aconseguir la independència, va assenyalar que la via unilateral “fins ara, s’ha constatat que no obre les portes del reconeixement internacional”, que afirma serà decisiu per al procés independentista.

Per a ell, el ple reconeixement d’una república catalana independent en el marc de la comunitat internacional i de la Unió Europea és multilateral: “La resolució del conflicte des d’una perspectiva global sempre és multilateral.”

Va explicar que no ha parlat amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont des de l’indult però va assegurar que té una “molt bona relació” i que el veurà aquest dimecres vinent a Brussel·les. Va afegir que ha parlat amb Carles Puigdemont cada vegada que ha sortit de la presó amb un tercer grau.

Quant al no taxatiu del president del Govern central, Pedro Sánchez, a un referèndum, creu que no és cap sorpresa per a ningú. “Nosaltres defensem el principi democràtic i és evident que el Govern espanyol està molt lluny d’això”, va afegir.

Al ser preguntat per si tornaria a organitzar l’1-O, va detallar que les circumstàncies han canviat i que “ho repetiria, però millor: sent més i sent més forts, teixint més complicitats, més aliances i buscant aquest reconeixement, que és imprescindible per tenir èxit”.

Pablo Casado l’acusa de vendre’s per poder seguir a La Moncloa El president del Partit Popular, Pablo Casado, va acusar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, de ser un “covard” per haver-se venut amb els indults als polítics independentistes catalans, únicament per mantenir-se a La Moncloa uns mesos.

Sánchez conversa amb la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, durant la reunió del comitè federal.

Sánchez conversa amb la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, durant la reunió del comitè federal.EFE/CHEMA MOYA

tracking