SEGRE

CRISI DE GOVERN PRESA DE POSSESSIÓ

El nou Executiu es posa a caminar amb retrets d'algunes 'víctimes' de la remodelació

Calvo podria tenir com a 'premi' la presidència del Consell d'Estat i Iceta admet que volia seguir a Administracions Públiques || El PSC es veu “reforçat” i sense perdre pes a la taula de diàleg

El president Pedro Sánchez al costat dels membres que conformen el seu nou equip de Govern, durant l’acte de presa de possessió ahir al Palau de La Zarzuela.

El president Pedro Sánchez al costat dels membres que conformen el seu nou equip de Govern, durant l’acte de presa de possessió ahir al Palau de La Zarzuela.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nous ministres del Govern espanyol van jurar ahir els seus càrrecs amb les esperances posades en la recuperació econòmica, social i territorial, però també entre retrets i clares mostres de tensió d’alguns titulars sortints.

El ja exministre de Transports José Luis Ábalos va revelar, després de passar la cartera a Raquel Sánchez, que no va ser fins dissabte quan va conèixer el seu cessament, i durant el comiat, en el qual va defensar la seua feina al capdavant del departament, ni va citar Pedro Sánchez. Raquel Sánchez va dir que treballarà “pel diàleg, la cooperació i la cogovernança d’un model federal”.

Per la seua part, Miquel Iceta, que va transferir la cartera de Política Territorial a Isabel Rodríguez per assumir la de Cultura i Esport, va admetre sentir “llàstima” per deixar el càrrec.

Durant la intervenció, Rodríguez es va comprometre a mantenir una actitud de diàleg i a atendre el repte de la política municipal, encara que no va fer cap menció a la taula de diàleg amb Catalunya. D’altra banda, el nou titular de Presidència, Félix Bolaños, va llançar una indirecta al ja excap de Gabinet, Iván Redondo, al dir que els ministeris “ni es poden demanar ni es poden rebutjar”, i davant de la ja exvicepresidenta primera Carmen Calvo va assegurar que continuarà treballant per “transformar Espanya” sense importar el “soroll” que provoqui l’oposició.

Calvo podria ser premiada per Sánchez amb la presidència del Consell d’Estat.

El nou titular d’Exteriors, José Manuel Albares, va advocar per reforçar el paper d’Espanya al món. Enmig de la crisi entre els dos països, va fer una picada d’ullet al Marroc, que va qualificar de “gran amic i veí”.

La ministra de Justícia, Pilar Llop va centrar els seus desitjos a poder desbloquejar com més aviat millor la renovació del Consell General del Poder Judicial, tot i que no va aclarir si té com a prioritat la reforma del delicte de sedició.

María Jesús Montero, que suma Funció Pública al seu ministeri d’Hisenda, va afirmar que treballarà per fer una administració més moderna, i Diana Morant, en Ciència, va apostar per donar prioritat a la innovació com a palanca per a la recuperació. Pilar Alegría, ministra d’Educació, va prometre culminar l’última reforma educativa.

Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera van haver de passar per Zarzuela a l’ascendir cadascuna un grau en les vicepresidències que ostentaven fins ara. Díaz va assegurar que “en absolut” descarta canvis futurs que afectin els ministeris ocupats per Podem, però va indicar que aquesta part del govern es va remodelar recentment amb la marxa de Pablo Iglesias.

El senador socialista Ander Gil va ser elegit president de la Cambra Alta en substitució de Pilar Llop

D’altra banda, i com va dir diumenge Salvador Illa a Lleida, des del PSC defensen que els socialistes catalans surten “reforçats” de la remodelació del govern i neguen que perdin pes a la taula de diàleg al deixar Iceta Política Territorial.

Lastra pren el control total de Ferraz i Ábalos consuma la seua dimissió

La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, número dos del PSOE, ha assumit per complet el control a Ferraz fins al 40è Congrés Federal que està previst que se celebri a l’octubre, després de consumar-se la sortida del fins ara secretari d’Organització de la formació, José Luis Ábalos.

Ahir va formalitzar la seua renúncia al càrrec després d’haver estat destituït per sorpresa dissabte com a ministre de Transport. El fins ara secretari d’Organització de la formació, que va saber que anava a ser cessat del seu càrrec el mateix dia que el president Pedro Sánchez va anunciar la remodelació del govern, va renunciar a les seues funcions dins del PSOE a través d’una missiva en la qual va destacar que aquests anys al capdavant de la Secretaria d’Organització han estat l’honor polític més gran de la seua vida, i que se’n va sent conscient que deixa la direcció d’“un partit cohesionat entorn del lideratge del secretari general i president del Govern espanyol”.

tracking