SEGRE

ESCÒCIA INDEPENDENTISME

El Govern britànic no descarta un nou referèndum a Escòcia

En cas que hi hagi una clara voluntat “consolidada” per fer-lo || Les enquestes xifren el suport a l'independentisme en el 48%, deu punts menys que un any enrere

Imatge del ministre del gabinet del Govern britànic, Michael Gove.

Imatge del ministre del gabinet del Govern britànic, Michael Gove.JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT VIA / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre del Gabinet del Govern britànic, Michael Gove, va assenyalar en una entrevista al diari escocès Sunday Mail que “el principi que el poble escocès, en les circumstàncies correctes, pot fer la pregunta una altra vegada (de si vol ser un estat independent), segueix allà”.

Davant de les reiterades negatives de Londres a atorgar la Secció 30 al Govern escocès i, amb aquesta, els poders per convocar un nou referèndum, Gove va assenyalar que “simplement, jo no crec que sigui apropiat, i la gent tampoc ho creu, fer la pregunta ara”.

Michael Gove, polític conservador d’Aberdeen, al nord-est d’Escòcia, va afirmar que aquell moment arribarà “quan es percebi una voluntat consolidada” de la població per celebrar el referèndum.

Aquestes declaracions contrasten amb tot el que ha expressat fins al moment la plana major del Govern britànic. El mateix Boris Johnson ha descartat aquesta hipòtesi en nombroses ocasions i sempre s’ha mostrat ferm amb el fet que no permetria un segon referèndum sobre la independència d’Escòcia.

En l’històric plebiscit del 2014, promogut per l’SNP i autoritzat pel Govern conservador britànic de llavors, un 55,3 davant d’un 44,7% dels escocesos van votar per quedar-se al Regne Unit. D’altra banda, durant el 2020, el suport per la independència d’Escòcia va arribar, segons les enquestes, al 58%, si bé s’ha reduït durant el 2021 fins al 48%.

En les eleccions celebrades el mes de maig passat, l’independentisme escocès es va presentar amb la promesa de convocar i organitzar la nova consulta si aconseguien tornar a imposar-se.

I la victòria va ser clara. Van aconseguir 72 (SNP 64, Verds 8) dels 129 escons. Tanmateix, Gove no considera que això sigui “una voluntat consolidada”.

Ian Blackford, el líder de l’SNP a Westminster, va afirmar que les eleccions del maig ja van ser “un indicador de la voluntat consolidada”. De fet, va ser més enllà i va asseverar: “No hauria de ser notícia que els conservadors es despertin finalment i vegin la realitat que el poble d’Escòcia ha expressat els seus desitjos democràtics en unes eleccions".

tracking