SEGRE

INSTITUCIONS NEGOCIACIÓ

Moncloa veu “fructífera” la comissió bilateral i Catalunya demana compromisos “concrets”

La Generalitat considera que els acords són “insuficients” i parla d'“invasió de competències” en algunes matèries || Els dos governs fixen cinc eixos de treball i un calendari per al setembre

Representants del Govern espanyol i de la Generalitat a la comissió bilateral celebrada ahir a Madrid.

Representants del Govern espanyol i de la Generalitat a la comissió bilateral celebrada ahir a Madrid.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera reunió en tres anys de la comissió bilateral Estat-Generalitat va acabar ahir amb visions contraposades dels representants de les dos administracions.

Així, mentre que la ministra de Política Territorial i portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, va qualificar d’“èxit” la trobada, Laura Vilagrà, consellera de Presidència, va manifestar que els acords assolits són “insuficients” i va reclamar més “concreció” en els seus compromisos a l’Executiu de Pedro Sánchez. En paral·lel, el vicepresident, Jordi Puigneró es va reunir amb Raquel Sánchez, ministra de Transport, i van pactar l’ampliació de l’aeroport del Prat, amb una inversió prevista de 1.700 milions d’euros (vegeu el desglossament).

Així les coses, segons va explicar Rodríguez, Estat i Generalitat van delimitar cinc eixos de treball i un calendari per intentar arribar a acords al setembre.

El primer s’emmarca en la reducció de la “conflictivitat” institucional. El segon se centra a culminar el traspàs en matèria de beques i ajuts per a l’estudi. El tercer, a examinar la viabilitat de transferir a Catalunya matèries com salvament marítim o alguns aspectes de la legislació laboral.

El quart, a valorar si Catalunya assumirà els serveis de viatgers de ferrocarril i rodalies sobre la xarxa d’Ample Ibèric. I el cinquè potenciarà la reactivació de la comissió mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals.

Amb tot, Rodríguez va assegurar que cada mes hi haurà “almenys” una cita de treball i, en aquest sentit, va assenyalar la pròxima reunió de la taula de diàleg, agendada per al setembre.

La portaveu de la Moncloa, a més, va destacar que la comissió bilateral va ser un “èxit” i que es va desenvolupar en un clima “fructífer”. No obstant, Vilagrà va replicar que els acords assolits són “insuficients” i va exigir al Govern de Sánchez compromisos més “concrets”.

Així, va explicar que l’Estat ha admès que té pendents 56 traspassos a Catalunya i que s’ha acordat “prioritzar” la negociació amb Madrid per evitar els recursos per conflicte de competències davant del Constitucional.

Al contrari, va lamentar que no s’hagi aconseguit un acord sobre la protecció del català en la futura llei de l’audiovisual “Volem abordar a fons aquesta qüestió perquè, a més, hi ha una invasió de competències”. 

Puigneró desafia Sánchez a “demostrar si creu” en l’autogovern arran del seu veto a l’autodeterminació

Prolongaran la tercera pista i construiran una terminal satèl·lit, creant 365.000 llocs de treball

Per la seua part, Puigneró va afegir que la reunió de la comissió obre un “nou escenari”. “El president Sánchez ha dit que autodeterminació no, però autogovern sí. Amb aquests encontres, el Govern espanyol té l’oportunitat de demostrar si creu en l’autogovern”, va sentenciar. Igualment, va manifestar el “malestar” de la Generalitat davant de la negativa de la Moncloa de tractar els fons europeus en la cimera bilateral. Arran d’això, Catalunya va participar ahir mateix al costat de la resta d’autonomies en una conferència sectorial per abordar aquesta qüestió.

Després de mesos de debat i de pronunciaments a favor i en contra, Estat i Generalitat van acordar ahir l’execució de l’ampliació de l’aeroport del Prat. Segons va manifestar Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial i portaveu de la Moncloa, aquesta millora a les instal·lacions del principal aeroport català passarà per prolongar la tercera pista i construir una terminal satèl·lit.

“És una gran notícia perquè permetrà que el Prat es converteixi en un hub internacional”, va destacar. A més, va afegir que es generaran 83.000 llocs de treball directes, i fins a 365.000 comptant els indirectes.

Igualment, va confiar a obtenir l’aval de la Unió Europea, malgrat que l’ampliació afectarà l’espai protegit de la Ricarda, inclòs a la Xarxa Natura 2000.

Amb tot, l’objectiu és que l’aeroport del Prat sigui capaç d’acollir operacions de llarg radi, que millorin la connectivitat de Catalunya amb Amèrica i Àsia. També es preveu connectar-lo a través d’AVE amb els aeroports de Girona i de Reus. Les obres suposaran una inversió d’uns 1.700 milions d’euros. Per la seua part, el vicepresident, Jordi Puigneró, es va comprometre que l’ampliació del Prat tingui la “mínima afectació” sobre la Ricarda. “Vetllarem perquè l’impacte sigui al mínim possible i tingui la mínima afectació. Si pot ser, que tingui zero afectació”, va explicar, i va celebrar que Catalunya vagi a tenir un “aeroport intercontinental”.

En paral·lel, la Moncloa va aprofitar per anunciar una inversió de 1.600 milions d’euros a l’aeroport de Barajas, amb el qual pretén ampliar també les instal·lacions. Avui n’explicarà els detalls la ministra de Transport, Raquel Sánchez.

tracking