SEGRE

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Quatre dones han mort a Catalunya víctimes de la violència masclista en quinze dies

Amb l'última confirmada a Cambrils, ja són 1.108 a Espanya des del 2003 amb la seua parella o exparella com a botxí || La violència contra les dones s'ha multiplicat al finalitzar l'estat d'alarma

Concentració amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista.

Concentració amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista.EFE/ÁNGEL MEDINA G./ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des que el passat 9 de maig es va acabar l’últim estat d’alarma a causa de la pandèmia de la Covid-19, amb el retorn general a una quasi normalitat, la violència masclista ha experimentat un creixement inusitat.

La delegació del Govern contra la Violència de Gènere va confirmar ahir la naturalesa masclista de l’assassinat d’una dona de 25 anys el passat 30 de juliol a Cambrils, amb la qual cosa s’eleva a 30 el nombre de dones assassinades per les seues parelles o exparelles aquest any a l’Estat. A Catalunya s’han registrat quatre feminicidis en tot just quinze dies i el macabre balanç en el que va d’any elevaria a deu les dones que han mort a mans de les seues parelles o exparelles.

Les administracions recorden que hi ha serveis d’atenció a víctimesles 24 hores del dia

Des que se’n tenen registres el 2003, hi ha hagut un total de 1.108 víctimes mortals de la violència de gènere a Espanya, segons el balanç de la delegació, que ahir mateix va incloure en l’estadística aquest crim masclista.

Aquesta última víctima confirmada no tenia fills i havia denunciat el seu presumpte agressor, sobre el qual pesava una ordre d’allunyament.

L’home, que es troba a la presó sense fiança per aquests fets, va trucar al 112 per informar que la dona estava morta al seu domicili.

Poques hores abans, la delegació del Govern central va confirmar també com a crim masclista l’assassinat d’una dona el dia 2 d’agost al Rincón de la Victoria (Màlaga). La víctima, de 36 anys i nacionalitat russa, no tenia fills menors d’edat i no havia denunciat prèviament la seua parella, el presumpte assassí, segons la delegació del Govern estatal. L’home, de 53 anys, va ser detingut dilluns per la Guàrdia Civil acusat d’assassinar la dona i cremar el cadàver a Nerja, segons fonts de la investigació.

“Ja n’hi ha prou. La violència contra les dones ha d’acabar. El meu afecte per als éssers estimats de la dona assassinada”, va manifestar a través de les xarxes socials el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

En un altre missatge, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va subratllar que “salvar les vides de les dones és una qüestió d’Estat” i va instar a no quedar indiferents com a societat davant del masclisme, “davant d’una violència estructural que marca la vida de la meitat de la població pel simple fet de ser dones”. Irene Montero va recordar, a més a més, que els serveis d’atenció s’han reforçat, però va recalcar que és necessària “la implicació absoluta de totes i tots”.

Davant del degoteig de casos, les autoritats van recordar a les possibles víctimes i el seu entorn que els diversos serveis d’atenció funcionen els 365 dies de l’any, 24 hores al dia, és a dir, també durant el mes d’agost.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va reclamar que aquest tipus de violència sigui una qüestió política de primer ordre. “No podem normalitzar els feminicidis. És intolerable que en una societat democràtica les dones no tinguem garantit el dret a viure lliures de violències”, va denunciar en aquest sentit la consellera.

Investiguen un cas a Sabadell, que elevaria a deu el balanç català Amb els assassinats de dos dones que els Mossos investiguen, un divendres a Cambrils, en el qual un home va matar l’exparella, i l’altre aquest dimarts a Sabadell –amb la hipòtesi que podria tractar-se d’un crim masclista– serien 10 les víctimes de crims masclistes a Catalunya des de començament d’any, quatre en menys de quinze dies.

tracking