SEGRE

EUROPA POLÍTICA

Els sondejos esbossen un escenari igualat en un referèndum escocès

El Govern de Sturgeon reclama les urnes però Londres s'hi nega

Nicola Sturgeon.

Nicola Sturgeon.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La rellançada campanya independentista del Govern d’Escòcia arranca amb els sondejos pràcticament igualats, amb resultats a favor i en contra de cadascun dels dos bàndols, cosa que a priori complica els al·legats de la ministra principal, Nicola Sturgeon, en favor d’una nova consulta sobre la hipotètica secessió del Regne Unit.

Sturgeon va reiterar dimarts al Parlament escocès la intenció de celebrar un nou referèndum independentista “quan la crisi de la Covid-19 hagi passat” i fins i tot va posar-hi data plantejant que la consulta, a la qual Londres ja s’ha oposat, tingui lloc l’any 2023.

Fa més de set anys, els escocesos van dir no a la independència, per un 55 per cent enfront d’un 45 per cent, però Sturgeon considera que la sortida del Regne Unit de la UE ha canviat el context polític. No en va, la majoria dels escocesos van votar en contra del Brexit.

El Partit Nacional Escocès (SNP) vol fer valer la seua contundent victòria electoral del maig i té com a principal repte convèncer la ciutadania.

Una enquesta publicada per Sky News preveia una ajustada victòria en favor de l’independentisme, que obtindria el 51 per cent dels vots, mentre que una altra de divulgada aquest divendres pel diari Scotsman situa els detractors de la secessió al voltant d’un 52%.

El Govern d’Escòcia ja ha publicat un primer esborrany legislatiu per celebrar el referèndum, encara que per portar-lo a terme amb totes les garanties necessita el beneplàcit de Londres, que el rebutja de ple.

tracking