SEGRE

PANORAMA

Aragonès deixa fora de la taula de diàleg Junts a l'haver triat membres aliens al Govern

El president veta Sànchez, Turull i Nogueras i deixa la porta oberta que hi participin si designen consellers || Els juntaires descarten canviar d'opinió i culpen la Moncloa d'haver-ne estat exclosos

El president del Govern, Pere Aragonès, ahir durant la compareixença des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.

El president del Govern, Pere Aragonès, ahir durant la compareixença des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taula de diàleg que inauguraran avui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del Govern central, Pedro Sánchez, no comptarà, al principi, amb la presència de cap representant de Junts. L’elecció dels membres que volien designar els juntaires perquè formessin part de la delegació catalana va ser vetada per Aragonès al no formar part de l’Executiu, una cosa que va generar una greu crisi entre els socis de coalició. Després d’una acalorada reunió del Consell Executiu, en la qual s’havia d’arribar a un consens respecte a la delegació, el president de la Generalitat va acabar amb la intenció de Junts d’asseure-hi dirigents aliens al Govern.

Entre els designats, a banda del vicepresident Jordi Puigneró, es trobaven el secretari general de Junts, Jordi Sànchez; el vicepresident del partit i exconseller, Jordi Turull; i la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.

Per a Aragonès, la negociació que s’inicia avui s’ha de tractar “de govern a govern” i per això va decidir vetar la participació dels seus socis de coalició fins que no renovin la seua delegació. Segons ell, aquest punt ja havia estat negociat anteriorment de forma verbal amb Junts. Aragonès va exigir “lleialtat” als seus socis i va advertir que un procés tan “extremament complex” com aquesta negociació entre governs només es pot afrontar si van “a l’una”. Va deixar clar que la seua intenció és acudir a la trobada, ja sigui amb els juntaires o sense ells.

Va ser la gota que va fer vessar el vas després de setmanes de recels per part del partit de Carles Puigdemont cap a la taula de diàleg.

El secretari general de Junts, un dels exclosos, va deixar clar que no modificaran la delegació que plantejaven i va acusar el Govern de Pedro Sánchez de “vetar” la proposta de noms del partit. Segons ell, no existia cap acord que obligués que els integrants de la delegació catalana fossin membres del Govern i va defensar que si Aragonès havia optat pel veto no havia estat per iniciativa pròpia, sinó per “pressions” des de Madrid.

“La no-ratificació dels noms proposats té la mateixa explicació que la desaparició d’Oriol Junqueras de la proposta que ERC va fer a començaments d’estiu”, va reflexionar.

Segons Sànchez, la posició del Govern central en aquesta qüestió obeeix, al seu parer, al fet que no està en condicions d’abordar la resolució del conflicte a través de l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia. .

En aquest sentit es va pronunciar també la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va acusar Pedro Sánchez de dividir l’independentisme. “Ens té on ens vol: barallant-nos pel qui i no pel què”, va sostenir.

Amb la negativa de Junts a estar presents a la taula de diàleg, la comitiva que hi portarà la Generalitat estarà formada únicament per membres d’ERC. Al principi està previst que hi participin, a banda d’Aragonès, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Empresa, Roger Torrent. Abans de l’encontre, el titular d’Empresa haurà d’acudir a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a investigat per presumpta desobediència en la seua etapa com a president del Parlament.

Respecte als temes a tractar a la taula, que encara no han quedat del tot definits, els independentistes tornaran a posar sobre la taula el referèndum d’autodeterminació i l’amnistia, que per a ells és l’única solució al conflicte polític. La Moncloa vol debatre sobre la recuperació i com restablir la convivència entre catalans amb la seua “agenda del retrobament”.

Ahir a la nit es va anunciar que els ministres Raquel Sánchez i Manuel Castells no acudiran finalment avui a la reunió de la taula amb voluntat d’equilibrar l’equip que presentarà la part catalana.

El PSC insisteix a reclamar diàleg a Catalunya

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, va descartar valorar les “desavinences” dins del Govern de la Generalitat arran de la designació dels membres de la delegació catalana per a la taula de diàleg i va advocar pel diàleg dins de Catalunya i també entre governs com a solució al conflicte. Mentrestant, des de la CUP, que s’han mostrat escèptics des d’un primer moment amb la taula de diàleg, van defensar que l’important no és parlar dels representants que hi acudiran i els que no, sinó que els que hi estiguin presents posin en el centre del debat el dret a l’autodterminación i l’amnistia.

tracking