SEGRE

CONGRÉS DELS DIPUTATS

Un diputat de Vox li diu "bruixa" a una diputada socialista al Congrés

Un diputat de Vox li diu

Un diputat de Vox li diu "bruixa" a una diputada socialista al CongrésEFE/Fernando Alvarado

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incident protagonitzat per un diputat de Vox, que ha anomenat "bruixa" una parlamentària socialista durant el debat d’una iniciativa per penalitzar l’assetjament de les dones a les clíniques abortives, ha obligat aquest dimarts el vicepresident primer del Congrés a suspendre uns minuts el ple.

El vicepresident primer del Congrés, Alfonso Rodríguez, ha suspès la sessió després que el diputat de Vox José María Sánchez García insultés la parlamentària socialista Laura Berja, que ha anomenat "bruixa", mentre aquesta defensava la iniciativa del seu grup sobre l’assetjament que pateixen les dones quan van a interrompre el seu embaràs.

Rodríguez ha cridat l’atenció del diputat de Vox fins en tres ocasions "partint del Reglament de la Cambra" i li ha demanat que retirés l’insult, al que aquest s’ha negat i s'ha quedat al seu escó acompanyat pels parlamentaris de la seua formació, entre ells el seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros.

Davant de la negativa de Sánchez a abandonar l’hemicicle, el vicepresident ha suspès la sessió durant deu minuts, després dels quals s’ha reprès la sessió, i el diputat de Vox ha retirat l’insult. "Retiro que li he dit bruixa", ha afirmat.

Tanmateix, diversos diputats del seu grup han insistit que no havia de marxar, perquè es tractava d’una "expulsió clarament il·legal" en no haver-se aplicat "degudament" el reglament de la Cambra, segons ha argumentat la diputada Macarena Olona.

Segons el seu parer, el vicepresident primer no ha advertit al diputat de Vox de manera expressa de les conseqüències d’aquesta suposada alteració de l’ordre, que per a Vox no ha estat tal i ha denunciat a més que Rodríguez ha actuat de forma "abusiva i manifestament contrària al Reglament".

L’article 194 del Reglament, del capítol corresponent a la disciplina parlamentària, estableix que si un diputat "que hagués estat cridat a l’ordre tres vegades en una mateixa sessió, advertit la segona vegada de les conseqüències d’una tercera crida," li serà retirada la paraula, i el president el podrà expulsar.

Segons Olona, el vicepresident s’ha saltat el pas d’avisar el diputat del seu grup de les conseqüències en cridar-lo l’ordre per segona vegada.

La portaveu adjunta de Vox s’ha queixat també que "les crides a tornar a l’ordre" no s’apliquen quan són ells els insultats, un fet "constant" en cada sessió plenària, ha assegurat Olona, que, després, s’ha encarat amb una periodista quan li ha tornat a preguntar per aquesta qüestió als passadissos del Congrés.

En concret, la informadora li ha preguntat si li semblava apropiat que es digués "bruixa" a una diputada, i Olona, molt enfadada, li ha respost: "Has formulat aquesta pregunta quan a mi m’han cridat feixista i m’han agredit en aquest ple" t’estic fent una pregunta molt directa, vull una contestació: sí o no".

Diputats d’altres formacions han criticat el comportament del representant de Vox a través de les xarxes socials, entre ells el portaveu d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, qui ha assenyalat com s’ha vist "la ultradreta defensar els comandos fonamentalistes que assetgen les dones que van a les clíniques per avortar i un neandertal de Vox anomenar 'bruixa' la diputada Laura Berja".

El portaveu de Cs, Edmundo Bal, ha afirmat sentir "vergonya" per la seua actitud: "Els espanyols no mereixen tant desprestigi institucional", ha afirmat.

I des d’ERC, Gabriel Rufián ha assenyalat que els van ensenyar a témer a les bruixes "quan la por el feien els qui les cremaven vives", mentre que Íñigo Errejón, de Más País, ha advertit que "si s’atreveixen a insultar així una diputada al Congrés, què no diran a les dones a les portes de les clíniques".

tracking