SEGRE

ESNOTICIA

La justícia italiana deixa en llibertat Puigdemont sense mesures cautelars

El dirigent independentista subratlla que Espanya ha protagonitzat un altre “ridícul”

Carles Puigdemont, a l’abandonar ahir la presó sarda en què havia estat internat hores abans, rodejat de gran expectació mediàtica.

Carles Puigdemont, a l’abandonar ahir la presó sarda en què havia estat internat hores abans, rodejat de gran expectació mediàtica.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Justícia italiana va posar ahir en llibertat Carles Puigdemont, menys de 24 hores després que fos arrestat a l'aeroport de l'Alguer. Sobre l'eurodiputat de JxCat, que va reprendre l'agenda que tenia prevista, no pesa cap mesura cautelar i podrà deixar Sardenya quan ho desitgi. Haurà de comparèixer davant del Tribunal de Sàsser el 4 d'octubre.

El Tribunal d’Apel·lacions de Sàsser va ordenar ahir la posada en llibertat sense mesures cautelars de Carles Puigdemont, que hores després va abandonar la presó sarda en la qual havia estat internat durant la matinada anterior després del seu arrest a l’aeroport de l’Alguer. Enmig d’una gran expectació mediàtica i acompanyat per un grup de nacionalistes sards i dirigents catalans i de l’illa, el que va ser president de la Generalitat durant l’1-O va abandonar el centre penitenciari agraint el tracte dels funcionaris i subratllant que “Espanya no perd mai les oportunitats de fer el ridícul”.

Els magistrats italians van avalar els arguments de la defensa de Puigdemont i van decretar-ne l’“alliberament immediat” en comprovar que la seua immunitat com a europarlamentari està “intacta”, per la qual cosa té dret a viatjar lliurement pel territori de la Unió Europea.

A l’escrit, basat en la resolució del 30 de juliol del Tribunal General comunitari, es manifesta que no es poden adoptar mesures cautelars contra Puigdemont, per la qual cosa podrà deixar l’illa de Sardenya quan ho desitgi. En aquest sentit, els magistrats van entendre que, com que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va presentar unes qüestions prejudicials al març al Tribunal de Justícia de la UE en el marc d’aquesta mateixa causa, “el procediment penal ha estat suspès” fins que siguin contestades.

Això no obstant, van acordar citar Puigdemont per al pròxim dia 4 d’octubre en una vista en la qual s’ha d’abordar una eventual entrega a Espanya.

L’ara eurodiputat de JxCat, que després d’unes vint hores sota custòdia policial va assegurar que es trobava “molt bé”, va destacar el “ridícul” de l’Estat espanyol amb l’intent que Itàlia l’extradís. Així mateix, va admetre que sabia que el podien detenir i que va tenir coneixement que hi havia agents italians esperant a l’aeroport.

Després d’abandonar la presó, Puigdemont va pujar en un cotxe i es va reunir amb el seu equip jurídic per tal de reprendre la seua agenda per assistir a les activitats de l’Aplec Internacional Adifolk a la ciutat catalanoparlant de l’Alguer.

Què passarà ara?

Pot viatjar Puigdemont per on vulgui?

Sí, sempre que no sigui a Espanya. O a Catalunya. O al seu poble. Exactament igual que abans que fos detingut a Sardenya aquest dijous passat. Pot viatjar per tots els països de la Unió Europea tret de l’Estat espanyol perquè el jutge italià no va fixar ahir cap mesura cautelar quan va decretar la seua llibertat.

Per què va ser detingut si no hi havia euroordre activa?

Aquesta és la gran pregunta. L’Advocacia de l’Estat, que és la interlocutora d’Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, va informar el juliol passat que l’euroordre del Suprem estava suspesa fins que el tribunal de Luxemburg respongui unes qüestions prejudicials sobre les extradicions plantejades per l’instructor del procés, Pablo Llarena. Aquest diu ara que l’euroordre no estava suspesa.

Qui menteix? L’Advocacia de l’Estat? El Tribunal Suprem? No ha mentit ningú i el que hi ha hagut és un malentès? Aquesta última possibilitat, la d’un despropòsit administratiu, és la hipòtesi menys nociva per a la justícia i per al govern espanyol. Les altres dos serien molt més greus.

Itàlia pot extradir Puigdemont?

Sí. És una cosa que es determinarà en un procés la primera vista del qual se celebrarà el proper 4 d’octubre, i a la qual assistirà lliurement l’expresident i eurodiputat des del país europeu que vulgui sempre que no sigui Espanya.

És probable que l’extradeixi?

No. És probable el contrari. Això és el que ha passat a Alemanya i a Bèlgica, i també a Suïssa i a Escòcia, on resideixen o han residit altres persones imputades pel Suprem arran del procés. L’última negativa d’un tribunal europeu a l’extradició va ser la que va dictar la justícia belga en el cas de l’exconseller Lluís Puig.

Precisament arran d’aquesta negativa Pablo Llarena va plantejar diverses qüestions prejudicials sobre les extradicions que ha de contestar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Aquesta instància va afirmar el passat dia 30 de juliol que la presentació d’aquestes qüestions prejudicials per part de Pablo Llarena suspenia les euroordres fins que les preguntes fossin contestades.

Podria ser extradit només per malversació?

Sí. Això és el que va passar amb l’última decisió presa en aquest sentit per la justícia alemanya. Va denegar l’extradició per sedició, a l’entendre que entregar Puigdemont a la justícia espanyola per ser jutjat per aquest delicte podria vulnerar drets fonamentals de l’expresident, i la va autoritzar només per malversació.

Què farà Llarena si es descarta la sedició?

Aquesta és una altra pregunta del milió. Quan Alemanya va dir que no extradia Puigdemont per sedició i només ho permetia per malversació, Llarena va retirar l’euroordre al·legant que seria un contrasentit que el líder de la suposada sedició fos condemnat només per malversació i els seus subordinats, per un delicte molt més greu pel qual ja han estat condemnats a penes d’entre 9 i 13 anys de presó.

Llarena ha perdut totes les batalles a Europa?

Sí. I aquesta circumstància fa preveure que la condemna del Tribunal Suprem dels líders del procés que no es van exiliar difícilment serà avalada pel Tribunal d’Estrasburg.

tracking