SEGRE

PANORAMA

Puigdemont assegura que l'arrest va ser fruit d'una “operació coordinada” des d'Espanya

Acusa Sánchez de deixar una part “no menor” de l'independentisme fora de la taula de diàleg || Aragonès exigeix que el president de l'1-O pugui tornar i insisteix en l'amnistia i l'autodeterminació

Plana major - El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró, i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, es van desplaçar ahir a l’Alguer per donar suport a Carles Puigdemont. A la imatge, també Laura Bo ...

Plana major - El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró, i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, es van desplaçar ahir a l’Alguer per donar suport a Carles Puigdemont. A la imatge, també Laura Bo ...EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va assegurar ahir des de l’Alguer que la seua detenció dijous a la nit a l’aeroport d’aquesta ciutat sarda va ser conseqüència d’una “operació inspirada i coordinada” des d’Espanya, va advertir que continuarà defensant la independència i viatjant per Europa, va acusar l’Estat de no respectar els estàndards democràtics del continent i va denunciar el Govern de Pedro Sánchez per deixar fora de la taula de diàleg una part “no menor” de l’independentisme.

Puigdemont va fer aquestes manifestacions al final d’una intensa jornada d’actes a l’Alguer. I és que, després de quedar en llibertat divendres a la tarda, va reprendre l’agenda d’activitats que tenia previstes i va assistir a l’Aplec Internacional Adifolk. També va ser rebut, juntament amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l’ajuntament de l’única ciutat catalanoparlant d’Itàlia. Amb el seu alcalde, Mario Conoci, es va fondre en una abraçada.

Ja a la tarda, l’ara eurodiputat de JxCat es va trobar amb el president, Pere Aragonès, i amb el vicepresident, Jordi Puigneró, que van arribar amb vaixell a l’illa passades les tres de la tarda i amb un retard considerable. La comitiva va passejar per l’Alguer i Aragonès va exigir la retirada de totes les causes contra Puigdemont perquè, lliurement, pugui tornar a Catalunya.

A més, va reafirmar la seua aposta per la via del diàleg i per l’amnistia i l’autodeterminació com a solució al conflicte entre Catalunya i Espanya.

En canvi, Puigdemont va desdenyar la taula de diàleg entre la Generalitat i La Moncloa, i va afirmar que no s’hi està negociant res. Igualment, va acusar Sánchez de deixar fora d’aquest fòrum una part de l’independentisme. “Sembla que el Govern espanyol tingui només interès a negociar amb una part de l’independentisme, que és casualment el que li dóna estabilitat parlamentària”, va indicar sense esmentar explícitament ERC, i va reiterar que “una part independentista, no menor, no està en els plans de Pedro Sánchez”.

Tanmateix, va afegir que no vol convertir-se en un actor de la política interna de Catalunya perquè “sóc president d’una entitat republicana que és a l’exili”, en al·lusió al Consell per la República que dirigeix des de Waterloo. Puigdemont, que en paral·lel va rebre el suport públic dels vuit rectors de les universitats públiques de Catalunya, també va denunciar una “operació coordinada i inspirada” per Espanya per capturar-lo.

En aquest sentit, va advertir La Moncloa que continuarà viatjant pel continent europeu defensant la independència de Catalunya. “Seguirem amb la lluita per aconseguir el nostre objectiu. No ens rendirem. Jo seguiré viatjant per Europa”, va manifestar.

En relació amb la seua situació processal, va confessar que està “content” perquè “la nostra argumentació política i jurídica s’ha demostrat”.

“Aquest procés està mort i només falta el certificat de defunció”

Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, va afirmar ahir que el procediment d’extradició a Espanya des d’Itàlia del que va ser president de la Generalitat durant l’1-O “està mort i únicament falta que s’emeti el seu certificat de defunció”.

El lletrat va destacar que els tribunals transalpins han reconegut la immunitat “plena” de Puigdemont i va instar el Congrés i el Senat a posar en marxa comissions d’investigació per determinar “quantes irregularitats es cometen en la persecució de l’independentisme”. També va dir que comunicaran l’ocorregut al Tribunal General de la UE demà i que Puigdemont compareixerà en persona el dia 4 a Sàsser.

Desconvocada la concentració d’avui del Consell per la República

El Consell per la República va desconvocar ahir la concentració que havia de celebrar-se avui a Barcelona per denunciar la “repressió” de l’Estat espanyol contra l’independentisme.

Després de la posada en llibertat divendres de Carles Puigdemont, l’entitat que dirigeix l’ara eurodiputat de JxCat va explicar que “amb aquesta nova victòria des de l’exili al sarró, cal concentrar esforços per celebrar-la aquest pròxim 1 d’octubre”.

A més, a través d’un comunicat, va valorar en positiu la tasca efectuada pels dirigents que resideixen a l’estranger. “La lluita jurídica, diplomàtica i política és efectiva”, va sentenciar el Consell.

Plana major - El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró, i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, es van desplaçar ahir a l’Alguer per donar suport a Carles Puigdemont. A la imatge, també Laura Bo ...

Plana major - El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró, i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, es van desplaçar ahir a l’Alguer per donar suport a Carles Puigdemont. A la imatge, també Laura Bo ...EUROPA PRESS

tracking